Predsjednik ABA lige: Euroliga bi nam mogla reći doviđenja i prijatno

Predsjednik ABA lige: Euroliga bi nam mogla reći doviđenja i prijatno
Foto: ABA liga

ABA liga je žestoko uzdrmana nakon neviđenih tenzija u finalnoj seriji između Crvene zvezde i Budućnosti (3:2). Paljbe priopćenjima i brojni neredi u Beogradu i Podgorici bacili su veliku sjenku na regionalnu košarkašku ligu, čija će Skupština biti održana 24. svibnja.

Tim povodom javio se predsjednik ABA lige Igor Dodik koji je za incidente okrivio čelnike Nebojšu Čovića (Zvezda) i Dragana Bokana (Budućnost). 

"Oni su dopustili da njihov međusobni sukob premaši sve okvire zdravog razuma. Regionalna košarka zbog toga može snositi nesagledive posljedice. Razgovarao sam nekoliko puta s Bokanom i Čovićem. Svi znamo što se događalo i prošle sezone u finalu i zbog toga sam imao namjeru spriječiti neke stvari kako se povijest ne bi ponovila. Bokan je u samom početku bio za neku vrstu dogovora, da se spuste tenzije, ali je Čović to odbijao. Nakon toga svaka sjednica Skupštine ABA lige na kojoj su oni bili prisutni pretvarala bi se u lakrdiju i njihov osobni obračun koji bi trajao satima. Morao sam prekinuti jednu takvu svađu između njih dvojice, čak ih i upozoriti da će morati napustiti sjednicu. Da nisam to učinio, sjednica bi trajala dva dana. Svima u Ligi postaje to mučno gledati i slušati i smatram da to nitko ne treba trpjeti. Nažalost, sve je kulminiralo tijekom finalne serije", rekao je Dodik.

U petoj utakmici igrači Budućnosti su nakratko izašli na parket, gdje su ih dočekali navijači Zvezde, a crnogorska momčad se poslije verbalnih i gotovo fizičkih obračuna vratila u svlačionicu. Dodik kaže da je jedva nagovorio Bokana da igrači ponovno izađu na teren, a da je Čović odbio isprazniti dio tribina uz poruku predsjedniku ABA lige da se ne miješa u to što se događa. 

To bi sve moglo imati velike posljedice po ABA ligu.

"Ugovor ABA lige s Euroligom istječe sljedeće godine. Mene ne bi čudilo da čelnici Eurolige, nakon svega što se događalo, kažu: 'Hvala vam na svemu, ali doviđenja i prijatno. S takvim ponašanjem nam ne trebate.' Mislim da bi to bio veliki udarac za regionalnu košarku, a nitko ne može isključiti mogućnost da će se tako nešto dogoditi. Velika je šteta nanesena ugledu natjecanja. Prema mojim informacijama, kompanija MYD-Sports, koja je garant financijske stabilnosti ABA lige, čak razmišlja da podnese tužbe zbog toga što su se i oni našli u problemu kako dovesti nove sponzore. Šteta bi doista mogla biti nesaglediva", upozorava Dodik.

Na Skupštini će se 24. svibnja razgovarati i o mogućem ulasku Olympiacosa u ABA ligu, a protiv takve ideje su Cedevita, Crvena zvezda, FMP i Mega. Također, bit će riječi i o mogućem proširenju Lige.

Olimpija je ove sezone ispala u drugu ABA ligu, ali pokušava ostati u eliti u slučaju da se natjecanje proširi, s čime se ne slaže Dodik.

"To bi otvorilo niz pitanja pa bi se onda svi klubovi koji su ranijih sezona ispadali mogli žaliti. Mislim da jednom zauvijek moramo stati na kraj praksi da se zarad pojedinačnih interesa krše pravila preko noći. Ne vidim razlog zbog kojeg Olimpija ne bi odigrala jednu sezonu u ABA-i 2 pa se preko sportskog terena vratila u ABA ligu. Sve drugo bi bilo nepravedno. Klubovi su dovoljno ispaštali ranijih sezona zbog naprasne promjene propozicija. Sjetimo se samo i Igokee koja je zbog olakog mijenjanja pravila svojevremeno ostala bez euroligaške vize", zaključio je Dodik. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara