ALEKSANDER ČEFERIN

Šef Uefe: Svi ćemo jednog dana umrijeti, zašto o tome misliti danas?

Šef Uefe: Svi ćemo jednog dana umrijeti, zašto o tome misliti danas?
Foto: Getty Images

PREDSJEDNIK Uefe Aleksander Čeferin je u intervjuu za engleski The Guardian rekao da uopće ne sumnja da će se odgođeni Euro neometano odigrati sljedeće godine te da vjeruje kako će se navijači na stadione vratiti prije nego što mislimo.

U opsežnom intervjuu govorio je i o neprospavanim noćima zbog odluka koje je morao donijeti uslijed pandemije koronavirusa te najavio promjene u financijskom fair playu te moguće uvođenje poreza na luksuz.

Novinar Guardiana pitao je Čeferina bi li se kladio u milijun dolara da će se Euro 2020 uistinu održati sljedeće godine.

"Da. Ne vidim zašto ne bih. Ne mislim da će virus trajati zauvijek. Mislim da će se situacija promijeniti brže nego što mnogi misle", rekao je Čeferin pa pojasnio:

"Situacija je ozbiljna, ali se smiruje i svi smo puno oprezniji. Znamo više o virusu nego prije, a ja sam po prirodi optimist. Ne sviđa mi se apokaliptični pogled da moramo pričekati drugi, treći ili peti val. Svi će jednog dana umrijeti, ali moramo li se o tome brinuti danas? Mislim da ne. Mi smo spremni i slijedit ćemo preporuke vlasti, ali osobno sam apsolutno siguran da će se dobri stari nogomet s navijačima vratiti vrlo skoro."

Slovenac je rekao i kako ne misli da će koronavirus zauvijek promijeniti nogomet.

"Mislim da se ništa neće promijeniti zauvijek. Ovo je novo iskustvo i kad se riješimo ovog prokletog virusa, stvari će se vratiti u normalu. Nogomet se nije promijenio ni nakon Drugog svjetskog rata, neće se promijeniti ni zbog virusa. Puno ljudi je reklo da svijet više neće biti isti. Možda je to istina, ali ja se pitam zašto svijet nakon virusa ne bi bio bolji? Zašto ne misliti da ćemo biti pametniji ili konačno razumjeti koliko smo krhki i nezaštićeni od prirode? Uvijek ima lekcija koje treba naučiti."

Čeferin je otkrio da na početku pandemije dugo ne bi mogao zaspati zbog milijuna i milijuna dolara koje će nogomet izgubiti, zbog budućnosti mnogih klubova i zbog odluke o odgodi Eura.

"Odluku o odgodi donio sam ujutro i onda konačno zaspao na nekoliko sati."

Rekao je i da apsolutno i dalje stoji iza ideje o pokretanju trećeg jakosnog europskog natjecanja te da je plan da ono krene 2021. godine, odnosno da neće odgađati zacrtani početak. Zatim se okrenuo financijskom fair playu.

Embed from Getty Images

"Oni koji se ne pridržavaju pravila uvijek će biti kažnjeni, ali i mi uvijek razmišljamo o tome kako popraviti ta pravila i prilagoditi se novim vremenima, bude li potrebno. To se neće dogoditi skoro, ali razmišljamo o moderniziranju financijskog fair playa kako bi se stvorila ravnoteža u kompetitivnosti. Razmatramo i o svojevrsnom porezu na luksuz, ako bude moguće. Ima tu puno ideja, ali u ovim teškim vremenima prestali smo razmišljati o promjenama u budućnosti. Sad trebamo izravnati brod i blizu smo toga. Kad se stvari smire, vratit ćemo se starim zadaćama."

Za kraj razgovora prokomentirao je brojne komentare na račun pohlepe igrača, odnosno visine njihovih plaća.

"Ne mislim da su igrači pohlepni. Tržište određuje cijene i ako vam netko ponudi 20 milijuna po sezoni, sumnjam da ćemo reći da ne želimo biti pohlepni i radije tražiti 200.000. Ali vidjet ćemo kako će tržište odgovoriti na krizu i hoće li cijene pasti. Ali nije pošteno reći da su igrači pohlepni ili preplaćeni jer i oni donose velik prihod, a nogomet je industrija koja plaća vrlo visoke poreze, pa tako i igrači. Zato ne mislim ni da su igrači pohlepni ni da klubovi moraju biti mudriji jer tržište odlučuje kako će se cijene kretati."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara