Predstavljamo gradove domaćine SP-a: Od "Zlatnog grada" do malog Nelspruita

Tekst: Marko Petrak
Foto: AFP

ČAK devet južnoafričkih gradova ugostit će Svjetsko nogometno prvenstvo. Otvaranje prvenstva između domaćina i Meksika, kao i finale, razumljivo će se odigrati u Johannesburgu na Soccer City stadionu.

Johannesburg. Johannesburg je najveći južnoafrički grad i financijsko središte cijelog kontinenta iako nije i glavni grad države. Zanimljivo, Južna Afrika, prema podjeli vlasti na izvršnu, zakonodavnu i sudsku, ima tri središta: Pretoriju, Bloemfontein i Cape Town.

U Johannesburgu živi oko 3,5 milijuna stanovnika, a grad koji se naziva i Jozi ili "Zlatni grad", nalazi se na nadmorskoj visini od oko 1.800 metara. Klima je, baš kao i u većini ostalih gradova, suha i vruća, no kako je u Južnoj Africi sada prijelaz između jeseni i zime, nogometaše očekuju velike temperaturne razlike između noći i dana. Noćne i jutarnje temperature mogu se spustiti na tek nekoliko stupnjeva iznad ništice, dok će dnevno sunce ugrijati na ugodnih 25.

Osim Soccer City Stadiuma, Johannesburg ima i Ellis Park koji će također ugostiti Svjetsko prvenstvo. Radi se o potpuno renoviranom, vrlo modernom zdanju koje prima oko 56 tisuća ljudi. One koji se odluče na put u Johannesburg ovaj će grad zasigurno zadiviti prekrasnom arhitekturom, dobrom hranom, ali i upitnom sigurnosti koja će biti problem i u ostatku zemlje.

Cape Town. Utakmice u ovom gradu odigravat će se na Green Point stadionu koji nosi epitet jednog od najljepših nogometnih zdanja u Africi. Grad koji ima oko 1,3 milijuna stanovnika ime je dobio po Rtu dobre nade - najjužnijoj točki kontinenta, jer je položen na obali tek nešto istočnije od mitskog mjesta koje su stoljećima oplovljavali moreplovci. Uz mediteransku klimu i odlične uvjete za uzgajanje raznih agruma, Cape Town uglavnom živi od turizma. Na Green pointu će se među ostalim igrati i jedna četvrtfinalna i jedna polufinalna utakmica prvenstva.

Port Elisabeth. Ovaj lučki grad često nazivaju i "grad vjetra" ili "prijateljski grad", a utakmice Svjetskog prvenstva odigravat će se na Nelson Mandela Bay Stadiumu koji prima nešto preko 40 tisuća ljudi. Port Elizabeth su 1820. osnovali britanski naseljenici, a danas čini dio provincije Nelson Mandela Bay koju naseljava više od milijun ljudi. Provincija je naziv dobila po legendarnom političaru i borcu za ljudska prava iako zemljopisno s njim nema neke posebne poveznice. Osim utakmica po skupinama i četvrtfinala, u ovom će se gradu odigrati i okršaj za treće mjesto.

Durban. Ako od Port Elisabetha krenete prema sjeveru prateći obalu, stići ćete do Durbana, još jednog domaćina SP-a. Treći najveći grad u JAR-u s preko dva milijuna stanovnika jedna je od najzaposlenijih afričkih luka, ali i najveće i najpoznatije turističko središte u državi. Turiste će dočekati kilometri predivnih pješčanih plaža i gomila restorana s vrhunskom gastronomskom ponudom. Utakmice će se igrati na potpuno novom stadionu Durban koji prima preko 62 tisuće ljudi i koji će, osim mečeva u skupini, ugostiti i polufinalni susret.

Bloemfontein. Iako ima "samo" 850 tisuća stanovnika, Bloemfontein je jedan od tri glavna južnoafrička grada i zakonodavno središte. Grad se nalazi gotovo u središtu države, a nogometaše će dočekati ekstremne razlike u temperaturama između noći i dana. Postoji šansa da će jutra biti čak ispod ništice, dok bi se dnevna temperatura trebala kretati od 15 do 20 stupnjeva. Gradski stadion se zove Free Town, obnovljen je za potrebe prvenstva i danas prima nešto preko 40 tisuća gledatelja. Zbog najfanatičnijih navijača u državi koji podupiru svoj Free State Stars, tijela sigurnosti i policija će posebne napore uložiti da utakmice proteknu bez incidentnih situacija i bilo kakvih izgreda.

Pretoria. Izvršno središte JAR-a nalazi se nešto sjevernije od Johannesburga, a okružuju ga brdovita područja na sjeveru, odnosno savane na južnom i istočnom dijelu. U Pretoriji danas živi oko 2,2 milijuna stanovnika, što ovaj grad stavlja odmah uz bok Johannesburgu, a krasi ga i Loftus Verseld stadion koji prima oko 42 tisuće gledatelja. Radi se o jednom od najstarijih sportskih objekata u Africi, izgrađen je još davne 1906. godine. Domaće navijače sigurno će razveseliti činjenica da će Južnoafrikanci ovdje igrati svoju drugu utakmicu skupine protiv Urugvaja 16. lipnja.

Polokwane. Polokwane je najsjeverniji grad domaćin SP-a koji lokalno stanovništvo još naziva i gradom sigurnosti. Njegovih 500 tisuća žitelja uglavnom se bavi industrijom, rudarstvom i voćarstvom, a nogometaše koji će ovdje igrati svoje utakmice očekuju slični klimatski uvjeti kao i u ostatku zemlje. Stadion Peter Mokaba gotovo je od temelja obnovljen za ovu prigodu i sada može primiti preko 40 tisuća gledatelja koji će u Polokwaneu gledati tek četiri susreta prvenstva. Tu svakako treba izdvojiti i jednu nogometnu poslasticu - derbi skupine A između Francuske i Meksika.

Nelspruit. Sa samo 21.541 stanovnikom Nelspruit je daleko najmanji grad domaćin svjetske smotre u JAR-u. Zanimljivo, Mbombela Stadium gdje će se igrati utakmice, prima gotovo dvostruki broj gledatelja pa se računa da će se broj stanovnika u ovom gradiću za vrijeme prvenstva itekako povećati. Baš kao i u Polokwaneu, i u Nelspruitu će se odigrati samo četiri utakmice, sve iz prvog dijela natjecanja.

Rustenburg. Posljednji grad iz ovog pregleda nalazi se na sjeverozapadu zemlje i broji oko 400 tisuća stanovnika, što ga stavlja u grupu manjih gradova domaćina. Lociran je na predivnom Highveld platou i okružen niskim zelenim planinama. Rustenburg je prava prirodna oaza koja će zasigurno oduševiti sve one na putu prema JAR-u. Lokalno stanovništvo živi od voćarstva i rudarstva i uživa ugodnu tropsku klimu koja je gotovo idealna tijekom cijele godine. The Royal Bafokeng Sport Palace Stadium je prvotno izgrađen 1999. i za ovo je prvenstvo tek minimalno adaptiran. Prima "tek" 38 tisuća gledatelja, što ga čini najmanjim stadionom na kojem će se igrati utakmice SP-a. Osim utakmica po skupinama, ovdje ćemo pratiti i jedan ogled osmine finala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara