Predstavljamo novo hrvatsko poker otkriće - Zagrepčanina koji je umalo pokorio Budimpeštu

Predstavljamo novo hrvatsko poker otkriće - Zagrepčanina koji je umalo pokorio Budimpeštu

Tekst: Marko Petrak
Foto: Unibet, Facebook

HRVATI su još jednom dokazali kako je talent nešto čega imamo napretek. Na proteklog vikenda završenom velikom poker turniru u Budimpešti, Unibet Openu, 29-godišnji Zagrepčanin Hrvoje Mitrović je u konkurenciji od 450 igrača završio na sjajnom 10. mjestu. Odličan plasman je začinio s gotovo 9 tisuća eura nagrade, no Mitrović kaže kako mu novac nije jedina satisfakcija kada igra poker.

Zagrepčanin je u razgovoru Index otkrio tajnu svog pokeraškog uspjeha i najavio buduće planove u karijeri.

:> Velik uspjeh za hrvatski poker: Zagrepčanin Mitrović deseti na Unibet Openu u Budimpešti

U Budimpešti ste osvojili sjajno 10. mjesto, no milimetri su vas dijelili do potpunog uspjeha i nagrade od gotovo 200 tisuća eura. Jeste li razočarani ili zadovoljni?

"Nisam razočaran, igrao sam dobro gotovo cijeli turnir. Ne mogu reći da sam imao pretjerano dobre karte, što također određuje uspjeh. U ključnim trenucima sam ostao pribran, odigravao sam prave poteze u pravo vrijeme i igrao pametno 'all in' situacije. Nikada nisam imao mogućnost skupiti više čipova i dominirati stolom. Na koncu sam s A,K naletio na K,K, što je nemoguće izbjeći."

Zašto ste se uopće odlučili na put prema Budimpešti?

"Krenuo sam na preporuku kolega pokeraša iz Zagreba. Branimir Brunović mi je rekao da se radi o jako dobro organiziranom turniru s odličnom strukturom, gdje se može kvalitetno igrati. Atmosfera je ugodna, što mi je također bilo bitno, a osim pokera, cijeli turnir je pravi pokeraški praznik."

Kako je tekao turnir iz vaše perspektive?

"Počeo sam jako dobro i vrlo brzo sam se poduplao, a do kraja dana sam držao nivo da bih završio nešto iznad prosjeka po čipovima. Drugi dan sam otvorio puno lošije, ubrzo sam postao 'short' i praktički životario neko vrijeme. Stigle su dvije petice kojima sam se ponovno poduplao, a do kraja sam uglavnom igrao 'all in' situacije. Na finalni stol sam se plasirao kao najslabiji po čipovima, što me ubrzo natjeralo na guranje svih čipova. Nažalost, naletio sam na dva kralja, što je značilo i kraj."

Smatrate li se pokeraškim profesionalcem?

"Može se tako reći jer već neko vrijeme živim od pokera. Ja sam 'cash' igrač koji uglavnom igra online, no htio sam se okušati i u igri uživo, odnosno na turnirskim natjecanjima. Nakon ovog uspjeha mogu reći da je počelo jako dobro i da sam zadovoljan kako stvari za sada idu."

Što je to što vas privlači pokeru?

"Ovom sam igrom bio fasciniran još od malih nogu. Ne mogu točno reći, no koliko se sjećam, već sam u petom razredu pogledao neki film sa scenom pokera i to me privuklo. Bila mi je zanimljiva ta mistična strana pa smo u školi znali odigrati stari, klasični poker. Kada je početkom ovog stoljeća počeo igrati film "Rounders", ponovno se rodila ljubav. Tada smo krenuli s otvorenim pokerom, odnosno Texas holdemom."

Tada ste zapravo počeli i igrati ozbiljnije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, nekoliko nas je počelo organizirati redovite partije jednom tjedno, krenuli smo s nabavom knjiga, počeli smo čitati forume. Ubrzo je startala i online igre, počele su se osnivati internetske stranice za poker. No, ja sam sve to shvaćao dosta neozbiljno. Od 2007. sam se uozbiljio i od tada igram profesionalno."

Je li poker sport ili kocka?

"Ne smatram niti da je jedno, niti da je drugo. No, ja niti šah ne smatram sportom jer smatram da sport mora sadržavati i tjelesnu aktivnost. Poker je misaona igra u kojoj se ne mora dogoditi da uvijek pobijedi bolji. Ipak, na duge staze kvaliteta uvijek ispliva i bolji igrač će sigurno dobiti puno više partija od onog lošijeg. Ovu igru morate gledati dugoročno." 

Koje su karakteristike dobrog pokeraša?

"To je teško reći jer postoje različite varijante pokera koje iziskuju i različite kvalitete. Matematika je tu dosta trivijalna tako da je ne smatram presudnom na visokim razinama igre, no sigurno je da matematička talentiranost pomaže. Rekao bih da je ipak bitnija socijalna psihologija, dobra analitika tuđeg ponašanja i percepcija drugih osoba. Na kraju bih tu dodao i pamćenje, odnosno samokontrolu."

Što je s vašim prednostima i manama?

"Moja najveća prednost je moje iskustvo jer igram već jako dugo. Počeo sam uživo, prešao online, a sada opet igram turnire. Mlade generacije su dobre, no nemaju toliko ruku iza sebe kao ja. Osim toga, imam i jako dobro pamćenje koje zna pomoći u određenim situacijama. Kada bih govorio o svojim manama, u prvi plan bih stavio svoj način života, koji je dosta često znao biti neuredan. Sada sam to promijenio i više ne igram umoran ili neraspoložen."

Što je s hrvatskom poker scenom?

"Hrvatska poker scena je dobra, a Hrvati su pokazali da su dobri u čemu god se okušaju. Baš kao i u svijetu, tako i kod nas, poker je u velikoj ekspanziji. Sve više ljudi igra na svim razinama, što je, naravno, vrlo pozitivna stvar."

Imate li pokeraške uzore?

"Nemam neke posebne uzore, a pokeraše dijelim samo na one koji su mi simpatični i one koji to nisu. Respektiram najveću legendu svjetskog pokera Doylea Brunsona, kao i top cash igrače Antoniusa, Durrrrra i Iveyja."

Kakvu igru vi preferirate, a kakvu volite za svojim stolom?

"Nemam neku određenu najdražu ruku, niti bih se mogao opisati kao određeni tip igrača. Nisam niti pretjerano 'loose' niti pretjerano 'tight'. Sve zavisi od situacije do situacije i od stola na kojem se nalazim. Ipak, na stolu volim akciju i puno opuštenih igrača."

Planovi za budućnost nakon ovakvog uspjeha sigurno postoje?

"Uskoro putujem u slovensku Novu Goricu na njihov tradicionalni turnir, a nakon toga najvjerojatnije u Las Vegas na Svjetsko prvenstvo. Pokušat ću se preko satelita plasirati na main event. Još uvijek nisam siguran koji će mi tamo biti plan."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara