Predstavljena knjiga "Zlatna košarka Mirka Novosela"

NA PRIGODNOJ svečanosti u zagrebačkom hotelu "Opera" danas je javnosti predstavljena knjiga "Zlatna košarka Mirka Novosela", koju su napisala dvojica istaknutih sportskih novinara i publicista Zoran Kovačević i Milorad Bibić.

Knjiga je posvećena fascinantnoj karijeri karizmatičnog trenera Cibone, te izbornika nekoliko uzrasnih kategorija i direktora reprezentacija bivše Jugoslavije i Hrvatske Mirka Novosela, koji je u 50 godina bavljenja košarkom na velikim međunarodnim natjecanjima osvojio 39 odličja.

"Knjiga kronološki prati Novoselovo djetinjstvo i početak sportske karijere od 1952. do 1966. godine, kada sjeda na trenersku klupu, kao i sve njegove uspjehe koje je ostvario s Cibonom i reprezentacijama Jugoslavije i Hrvatske", rekao je jedan od autora knjige Zoran Kovačević.

Na predstavljanju knjige okupili su se brojni košarkaški i sportski djelatnici iz Hrvatske, prostora bivše države te Europe među kojima je bio i dugogodišnji glavni tajnik Međunarodne košarkaške organizacije (FIBE) Bora Stanković koji je istaknuo da je Mirko Novosel bio trener koji je u tri godine s tri različita uzrasta košarkaša bivše države osvojio tri zlatna odličja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od košarkaša koje je Novosel trenirao, Zoran Slavnić, istaknuo je da je i prije Novosela bilo velikih košarkaških trenera, ali da "nitko prije njega nije uspio dobiti SSSR".

Biranim riječima o Novoselu su govorili njegovi bivši igrači Vinko Jelovac, Damir Šolman, Dražen Dalipagić i Mihovil Nakić, naglašavajući da je Novosel čovjek koji je pisao košarkašku povijesti i bio jedan od najboljih amaterskih košarkaških trenera svih vremena.

Tijekom promocije prikazan je i prigodni TV film o igračkom i trenerskom košarkaškom putu Mirka Novosela kojeg je napravio njegov dugogodišnji suradnik i jedan od najpoznatijih hrvatskih televizijskih dokumentarista Branko Lentić.

Zahvalivši se autorima knjige, koja ima 400 stranica i 350 ilustracija, Novosel je naglasio da je u svojoj košarkaškoj karijeri ispunio sve svoje želje, ali da te izuzetne uspjehe nikada ne bi mogao ostvariti bez igrača i svojih suradnika, i to ne samo trenera, nego i članova medicinskog tima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara