Predstavljeno 56 hrvatskih policajaca koji će nadzirati navijače na Europskom prvenstvu

HRVATSKO Ministarstvo unutarnjih poslova danas je predstavilo tim od 56 hrvatskih policajca koji putuju na Europsko prvenstvo.

Hrvatski policajci surađivat će sa svojim austrijskim i švicarskim kolegama tijekom održavanja najveće europske nogometne smotre kako bi im pomogli u kontroliranju hrvatskih navijača i suzbijanju mogućih nereda.

Policijska ekipa koja putuje na Euro sastavljena je od 24 granična policajca, dok su ostali pripadnici desetak hrvatskih policijskih uprava s iskustvom u radu i odnosima s navijačima. Ovo je dosad najveća međunarodna akcija hrvatske policije. Na prošlom Europskom prvenstvu, 2004. u Portugalu, bila su samo četiri hrvatska policajca, a na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj bilo ih je devet. 

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Filip Dragović najavio je kako policajci neće imati represivnu već isključivo preventivnu ulogu, a načelnik uprave policije Marko Rašić tvrdi kako je uspostavljena izuzetno dobra suradnja s policijskim službenicima u Austriji i Švicarskoj.

Tamošnjoj su policiji tako dostavljena imena 398 problematičnih osoba, od kojih su 223 evidentirani kao kršitelji Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim terenima, dok su ostali istaknuti kao mogući huligani pa će im u skladu s tim vjerojatno biti zabranjen ulaz u zemlje u kojima se održava Europsko prvenstvo.

P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara