Premiership prihodima pretekao NBA ligu

Premiership prihodima pretekao NBA ligu

Tekst: Totalsport
Foto: AFP

SVETO trojstvo američkih profesionalnih sportskih liga (NFL, MLB i NBA) po količini godišnjih prihoda u prethodnom je jednogodišnjem razdoblju razbijeno.

Na treće se mjesto, pretekavši NBA ligu, probila Premier liga, nacionalno nogometno natjecanje klubova koje bilježi najveći financijski promet. Premier liga je u prošlih 12 mjeseci uprihodila 2.68 milijardi eura, dok je NBA zaostala za 70 milijuna.

Problem u cijeloj priči. Međutim, jesu rashodi premierligaških klubova. Oni iznose u ovom trenutku oko 3.5 milijarde eura i značajno premašuju prihodovnu stranu. Kad se podvuče crta, premeirligaški je proračun u ozbiljnome crvenom minusu.

S druge strane, pozitivna je činjenica da Premiershipom cirkulira 20 momčadi. To znači da po klubu Premier liga prosječno uprihođuje 135 milijuna eura. Po tom je segmentu bolji samo NFL (32 momčadi) sa 155 milijuna eura prihoda po klubu, dok su MLB (131 milijun, 30 momčadi) i NBA (128 milijuna, 30 momčadi) prilično slabiji.

U konačnici, ispada da je premierligaški sustav ipak izgrađen na nezdravim nogama. Kad se oduzmu arapski i ruski milijuni, izvori financiranja koji će jednoga dana vrlo vjerojatno presušiti, Premeirship će se vratiti u realne okvire poslovanja i novčanog prometa.

Forbesova lista sportskih liga s najvećim prihodom:

1. NFL - 4.88 milijardi dolara

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. MLB - 3.78

3. Premier League - 2.68

4. NBA - 2.61

5. Serie A - 1.5

6. Bundesliga - 1.42

7. Primera - 1.35

8. Le Championnat - 1.04

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara