Profesor psihologije: Mlađi i anonimniji igrač uvijek će prije zabiti penal nego velika zvijezda

PREMA teoriji profesora psihologije na londonskom Open Universityju, Johna Billsberryja, mlađi, anonimniji ili neiskusniji igrač uvijek će bolje izvesti jedanaesterac od zvijezde.

Profesor Billsberry svoju je teoriju postavio na hipotezi pritiska, odnosno straha od neuspjeha, koji je kod velikih nogometnih zvijezda daleko izraženiji nego kod neafirmiranih, manje poznatih igrača.

"Što je igrač mlađi ili nepoznatiji, manje je vjerojatnost da će zakazati. Jednostavno, on stavlja na kocku nemjerljivo manje od vrhunskog nogometaša. Takav igrač, slavan, bogat i popularan, svjestan je da riskira daleko više, da je njegova reputacija ugrožena, jer milijuni ljudi čekaju ishod njegova udarca. Upravo se tu krije razlog nevjerojatnog pritiska koji često rezultira podbačajem", izjavio je profesor ponovno se vrativši na prvu kategoriju igrača, iz čijih bi redova, smatra, uvijek trebalo regrutirati izvođače pri raspucavanju kaznenih udaraca.

"Sjetite se Baggija '94., Platinija '86. ili Beckhama '04."

"Mlađi sportaši imaju manje strahova, jer ne žive pod stalnom pažnjom medija. Oni su stoga pozitivna skupina iz koje treba birati pucače. Primjera u prilog tvrdnji ima pregršt u povijesti velikih natjecanja. Penale u ključnim trenucima često promašuju najbolji pojedinci koje pojedine momčadi imaju. Sjetite se Roberta Baggija u finalu SP-a 1994. godine, Platinija u četvrtfinalu SP-a 1986. ili Beckhama protiv Portugala 2004. na portugalskom Euru. Andrij Ševčenko je u finalu Lige prvaka 2005. protiv Liverpoola također promašio u ulozi najboljeg igrača Milana, kao što su ove godine isto učinili Cristiano Ronaldo i John Terry u moskovskom finalu Manchester Uniteda i Chelseaja."

Argentinci najuspješniji izvođači penala

Billsberry je potom uputio na statistiku s internet stranice (penaltyshootouts.co.uk) namijenjene raspucavanjima penala na velikim nogometnim natjecanjima. Po njoj je najuspješniji izvođači Argentinci, koji pobjeđuju u 73 posto utakmica koje završe bez pobjednika nakon produžetaka, dok su među Europljanima najuvjerljiviji Nijemci sa 71 posto. Daleko iza su Talijani (33 posto), te pogotovo Englezi (17 posto).

"Nijemci imaju reputaciju neuništivosti"

Kad je u pitanju njemačka uspješnost, Billsberry je na tragu one umotvorine Garyja Linekera, o sportu u kojem uvijek pobjeđuju Nijemci.

"Kada se momčad susretne s perspektivom lutrije 11-eraca protiv njemačke momčadi, psihološki se počne uvjeravati da je već izgubila. Premda statistike pokazuju da Nijemci ne pobjeđuju uvijek, niti u penalima, niti preokretima u posljednjim sekundama. Ipak, Nijemci imaju tu reputaciju neuništivosti, zbog koje mnogi njihovi suparnici vjeruju da ih mogu pobijediti samo ako to učine do devedesete ili 120. minute."

Totalsport
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara