Promašaj na zadnjem gađanju odnio Faku borbu za broncu, Ustjugov se okitio zlatom

Promašaj na zadnjem gađanju odnio Faku borbu za broncu, Ustjugov se okitio zlatom

Tekst: M.Č.
Foto: AFP

NA Zimskim olimpijskim igrama na utrci biatlona 15 kilometara sa zajedničkim startom zlatnu medalju osvojio je Rus Jevgenij Ustjugov, srebro je pripalo Francuzu Martinu Fourcadeu, a bronca Slovaku Pavolu Hurajtu. Naš Jakov Fak bio je deveti, s 35 sekundi zaostaka za Ustjugovom.

Da je imao jedan promašaj manje, Jakov Fak bi se sigurno do zadnjeg metra utrke borio za novu broncu u Vancouveru, jer je za Hurajtom zaostao nešto manje od 18 sekundi, što je vrijeme otprilike potrebno biatloncima za otrčati kazneni krug kojim se "nagrađuju" za svaki promašaj.

Na prvom gađanju je naš biatlonac promašio jedan hitac čime nije mnogo pokvario svoj plasman u odnosu na prvi prolaza na kilometar i pol kada je bio 21., ali je sa šest sekundi njegov zaostatak narastao na 22 sekunde.

Čak jedanaest mjesta napredovao je Mrkopaljac nakon drugog gađanja, jedinog koje je odradio besprijekorno. U tom je trenutku bio 15., a dva mjesta bolji je bio i nakon trećeg gađanja koje je završio s jednim promašajem.

Što se situacije na vrhu tiče, izmjenjivali su se u tim trenucima Ustjugov i Hurajt, da bi Rus u cilj ipak ušao ispred Poljaka, između kojih se do kraja utrke ugurao i Martin Fourcade koji je nakon prvog gađanja zajedno s bratom blizancem Simonom bio u vodstvu.

Na zadnjem je gađanju Fak promašio novi hitac, koji ga je doduše približio vrhu (sa 13. se probio na 8. mjesto), ali mu i odnio borbu za medalje. Zanimljivo, Hurajt je uz pobjednika Ustjugova bio jedini skijaš koji nije nijednom promašio.

Razočarao je još jednom Norvežanin Ole Einar Björndalen, koji je zauzeo 27. mjesto, a metu je promašio čak sedam puta.

ZOI, biatlon masovni start (15 km):

1. Jevgenij Ustjugov (Rus) 35:35.7 (0 promašaja)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Martin Fourcade (Fra) 35:46.2 (3)

3. Pavol Hurajt (Svk) 35:52.3 (0)

4. Christoph Sumann (Aut) 36:01.6 (1)

5. Daniel Mesotitsch (Aut) 36:05.9 (3)

6. Ivan Čerezov (Rus) 36:09.2 (3)

7. Dominik Landertinger (Aut) 36:09.7 (4)

8. Vincent Jay (Fra) 36:10.3 (1)

9. Jakov Fak (Hrv) 36:10.5 (3)

10. Michael Greis (Njem) 36:10.7 (3)

...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara