Protiv "Furije" po jedinu hrvatsku momčadsku medalju u Pekingu

DA SMO po mentalitetu barem do koljena upornim Nijemcima ili uvijek nabrijanim Skandinavcima, Hrvatska bi sutra ugrabila i šestu medalju u Pekingu. No vruća nas balkanska krv i usijana glava vuče na drugu stranu. Poznato je da se Hrvati teško mire s porazom, pogotovo kada smo u polufinalu bili tako blizu. I ne samo da se s porazom teško mirimo, mi se od poraza još teže oporavljamo. Utakmice za treća, peta ili sedma mjesta gotovo redovito igramo u revijalnom tonu kao da one više ne donose medalje ili viši plasman. To smo jednostavno mi Hrvati...

>Pakleni svladali Španjolce i bez ozlijeđenog Balića

>Lino Červar: Nemamo se kome niti zašto opravdavati

No unatoč tome što nas krasi njemački nego balkanski mentalitet, sutra bi ipak trebali pobijediti Španjolsku i uzeti tu vrlo vrijednu broncu. Hrvatska je trenutačno bolja momčad, a ako Baliću i društvu poraz od zaista moćnih Francuza nije najbolje sjeo, možemo samo zamisliti kako je tek pomalo umišljenim Španjolcima. Island je vrlo ozbiljna momčad, no ne treba uopće sumnjati da je 99 posto Španjolaca računalo na olimpijsko finale. A sjevernjaci su ih potopili već nakon prvih pet minuta utakmice i u očaj bacili Pirinejski poluotok koji je svoje mezimce doslovce razapeo zbog sramotne igre.

Španjolci: Nemamo šanse

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnja izdanja španjolskih medija uoči sutrašnjeg brončanog okršaja ne vjeruju u uspjeh svoje Furije. Nakon Islanda, smatra velika većina, nema mjesta za preveliki optimizam protiv odličnih Hrvata koji su s pravom računali na zlatnu medalju. Marca i As, najpoznatiji španjolski sportski portali pišu kako "nabrijanu" Hrvatsku ne može ništa zaustaviti  jer je to posljednja prilika ove generacije da se okiti još jednom olimpijskom medaljom.

I zaista, Balić je već u tridesetoj, kapetanu Metličiću je gotovo 33, u posljednje vrijeme redovito ozlijeđenom Džombi 31, Losertu 33, Dominikoviću 30, a jedino su Lacković i Vori još u dvadesetima (oba imaju 28). Slično je nakon poraza od Francuske razmišljao i rukometni Jordan koji je naglasio kako mu je posebno žao zbog poraza jer je ovo bila zadnja šansa da ova "zlatna" generacija ponovno dotakne Olimp.

Nakon posrtanja vaterpolista od kojih se s pravom očekivalo da isporuče medalju (čak i najsjajnijeg sjaja) i nakon očekivanog ispadanja za sada još uvijek limitiranih košarkaša, rukometaši su posljednja šansa da se hrvatska pekinška ekspedicija vrati s barem jednom medaljom iz momčadskih sportova. Španjolska je pala na otvaranju olimpijskih turnira, a vjerujemo da će pasti i sutra i da će Hrvatska još jednom proslaviti najuspješniju generaciju u povijesti hrvatskog sporta. Dečki to zaslužuju...

Marko Petrak
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara