aba liga

Prvak ABA lige ostaje bez Eurolige?

Prvak ABA lige ostaje bez Eurolige?
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

POBJEDNIK ABA Lige mogao bi od sljedeće sezone ostati bez izravnog nastupa u Euroligi.

SK piše da je na sastanku koji je održan u četvrtak u Munchenu odlučeno da će pobjednik ABA lige imati prioritet kod dodjeljivanja jedna od tri specijalne pozivnice, ali da više neće imati izravno mjesto.

Naravno, riječ je o sezoni 2020./21. No, navodi se da će imati samo prioritet, nikako ne sigurno mjesto u najjačem europskom košarkaškom klupskom natjecanju. Dakle, odluka je na ljudima koji vode Euroligu, tako da važnost ABA lige postaje mizerna.

''Nakon promjene licenciranja klubova od sezone 2020./21. prvak ABA lige imat će prioritet za jednu od tri pozivnice. Ali to ne znači nužno da će imati i predstavnika'', otkrio je izvor za SK.

Sigurno mjesto u Euroligi po završetku sljedeće sezone ima 11 klubova s A licencom, a to su Real, Barcelona, Baskonia, Fenerbahče, Efes, Panathinaikos, Olympiacos, CSKA, Maccabi, Žalgiris i Armani, kao i Bayern i Asvel, koji imaju dvogodišnje specijalne pozivnice. Njima će se pridružiti pobjednik i finalist Eurokupa, kao i tri kluba koji dobiju jednogodišnje pozivnice.

Oko cijele priče se oglasila i ABA liga, koja negira da postoji mogućnost da ostanu bez plasmana u Euroligu.

''Prvak ABA lige imat će mjesto u Euroligi. Euroliga je napravila nekoliko promjena, uključujući promjenu kriterija raspodjele licenci. Prema novim pravilima, nema više pristupa Euroligi preko nacionalnih prvenstava, međutim, ABA liga je jedina s prioritetom dodjele preko 3 pozivnice koje će biti dodjeljene svake godine. Naš je zadatak da zajedničkim radom ABA ligu dovedemo na jednu još višu razinu i time opravdamo povjerenje Eurolige'', tvrdi Domagoj Čavlović, potpredsjednik ABA lige.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara