Prve doping kontrole među hrvatskim sportašima

Prve doping kontrole među hrvatskim sportašima

Tekst: M.P.
Foto: AFP

POZNATA je činjenica kako Međunarodni olimpijski odbor (MOO) u suradnji sa Svjetskom antidopinškom agencijom (WADA) ulaže puno napora u borbi protiv najvećeg zla i pošasti današnjeg sporta - dopinga.

Jedan od načina borbe protiv dopinga je povećanje broja testiranih sportaša tijekom višesportskih priredbi. Na ZOI Torino napravljeno je oko 1200 testiranja, a tijekom XXI. ZOI u Vancouveru najavljeno je testiranje preko 2000 uzoraka.

S prvim testiranjima započeli su već prvog dana boravka u Olimpijskom selu u Whistleru. Od hrvatskih sportaša na testiranje su morali članovi boba četverosjeda: Ivan Šola, Slaven Krajačić, Mate Mezulić i Igor Marić.

Dolazak djelatnika WADA-e bio je iznenadan, naravno nenajavljen, u ranim jutarnjim satima. Vrlo je to uobičajena procedura, koja nikoga ne iznenađuje. Procedura koja se mora poštivati. Rezultate testiranja možemo očekivati u roku od 48 sati.

Inače, do sada su bobisti testirani u 12 mjesecu prošle godine nakon ostvarivanja norme za nastup na ZOI te sada pred sami početak Igara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2000 testova tijekom ZOI Vancouver, 800 će biti napravljeno prije natjecanja i 1200 poslije natjecanja.

Olimpijci krenuli s prvim treninzima

Hrvatski olimpijci započeli su ujedno s prvim treninzima na olimpijskim borilištima. Skijaši trkači Andrej Burić i Nina Broznić zadovoljni su olimpijskom stazom. Prema riječima vođe tima Zlatka Maleca, staza je očekivano teška i zahtjevna, kao i svaka olimpijska, ali su uvjeti za natjecanje idealni.

Biatlonci su također odradili prve treninge, a Andrijana Stipaničić Mrvelj rekla je kako je staza odlično pripremljena, dosta brza i da su uvjeti idealni. Inače, Andrijana ima prvi nastup u subotu, dan poslije svečanog otvaranja, u 13:00 sati po lokalnom vremenu.

Alpinci su imali slobodan dan, odnosno dan odmora, uz lagano razgibavanje i vježbanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara