REPREZENTACIJA U SPLITU

Reprezentacija danas stiže u Split, prvi put nakon svastike. Rakitić ne dolazi

Reprezentacija danas stiže u Split, prvi put nakon svastike. Rakitić ne dolazi
Foto: Index, Pixsell, Hina

PROJEKT povratka reprezentacije u Split ulazi danas u posljednju fazu pripreme. Hrvatska će u petak u Omišu odraditi generalnu probu, bit će gost na proslavi stogodišnjice lokalnog kluba (od 15 sati), a Zlatko Dalić danas će u hotelu Lav u Podstrani okupiti kadar za utakmicu. 

Za deset dana je nastavak kvalifikacija za Euro, u Osijek dolazi Wales, a Dalić mora pobijediti da spriječi paniku i odgovori na brojna pitanja koja su nastala nakon poraza u Mađarskoj. Pripreme će biti neuobičajene. Hrvatska se danas, prvi put nakon četiri godine, okuplja u Splitu.

Dalmatinci iz reprezentacije imali su doček na Rivi nakon Svjetskog prvenstva i to je bio jedini kontakt Hrvatske i Splita nakon sabotaže kukastim križem u kvalifikacijama za Euro u Francuskoj. 

Kada je HNS posljednji put organizirao utakmicu u Splitu, akcija je završila na svjetskim naslovnicama jer su igrači Hrvatske i Italije trčali preko 15-metarske svastike, ugravirane u travu prije utakmice. HNS je momentalno suspendirao Poljud zbog "terorističkog cilja", a rat se nastavio na Euru, kada su navijači bakljama prekinuli utakmicu Hrvatske i Češke. Bila je to kulminacija intenzivnog, desetogodišnjeg sukoba Hajduka, Torcide i HNS-a, koji je nakratko probio sportske okvire i postao protest protiv korumpiranosti cijelog društva. Kasnije se sve svelo na partikularne interese, nasilje i granicu kod Svetog Roka. 

Za problem Splita delegiran je Marijan Kustić, šef HNS-a, HDZ-ov saborski zastupnik i Plenkovićev čovjek od povjerenja. Jasno je da Kustićeva uloga u nogometu ima jaku političku težinu te ujedno i vraća ravnotežu HDZ-a u nogometnom Savezu, koji ostaje krilo te stranke, s većinom svojih članova u Izvršnom odboru HNS-a. 

Događaj visokog rizika 

Krajem travnja predstavnici Hajduka sastali su se u Zagrebu s Kustićem, kako bi dogovorili uvjete gostovanja Hrvatske u Splitu. Bio je to zapravo stranački sastanak Kustića i gradonačelnika Splita Andre Krstulovića Opare, na kojem je sudjelovao i Hajduk. Reakcija navijača bila je žestoka, a protiv pregovora izjasnio se i Naš Hajduk, navijačka udruga s vlasničkim udjelom u klubu.

A Kustić je odigrao školski - inscenirana ostavka Brune Marića gurnula je Hajduk u situaciju da kaže tko je sljedeći. Kustić im na takav način, rošadama u HNS-u, može udovoljavati dok god hoće. Važna je i uloga Zlatka Dalića, koji svoj posao shvaća šire od izborničke klupe. HNS bez njega ne može dobiti Split. Fiktivni predsjednik HNS-a Davor Šuker ne sudjeluje u ovoj priči, niti može boraviti s hajdukovcima u istoj prostoriji. Nejasno je kako će HNS uopće sastaviti delegaciju za gostovanje u Splitu ako do njega dođe, a s obzirom na to da Hajduk u ložu ne prima pojedine članove HNS-ovog Izvršnog odbora te ne priznaje legitimitet Davora Šukera.

Reprezentacija bi na Poljudu trebala zaigrati u listopadu protiv Mađarske, no Hajduk o tome za sada priča na tajnim sastancima s HNS-om. Navijači su na spin odgovorili žestokim porukama i otvorili novi front sukoba s HNS-om. Kulminiralo je nakon utakmice pionira Hajduka i Osijeka i incidenta s HNS-ovim sucima. Na dočeku klincima u Splitu nekoliko tisuća torcidaša poručilo je HNS-u da pomirbe nema. Zato su uoči okupljanja reprezentacije danas u Splitu pojačane mjere sigurnosti, to je događaj visokog rizika. 

U Omišu ludnica traje već tjednima, stadion je gotovo rasprodan u jedan dan. Na dan utakmice cijeli grad radit će skraćeno. Reprezentacija planira odraditi i otvoreni trening za navijače koji dolaze iz cijele Dalmacije. Dalić računa na većinu igrača. Postoji dilema oko Ivana Rakitića, no izbornik ne želi dati komentar prije press konferencije koju će održati poslijepodne u hotelu Lav. Rakitić iza sebe ima žestoku sezonu, navodno je tražio mali predah. Krenule su kalkulacije i da otpada za Wales, ali o tome je rano govoriti. Zbog zdravstvenog stanja upitan je i Nikola Vlašić, kojeg Dalić "dijeli" s mladom reprezentacijom, a sada bi mu odlično došao ako Rakitić otpadne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara