Prvi put u povijesti otkazan ATP Umag

Prvi put u povijesti otkazan ATP Umag
Foto: Pixsell /

OTKAZANO je ovogodišnje, trideset i prvo izdanje turnira Plava Laguna Croatia Open Umag, jedinoga hrvatskoga teniskoga ATP turnira.

ATP Tour objavio otkazivanje svih turnira do kraja srpnja 2020.

Zbog neupamćene situacije s pandemijom i korona-krizom svi turniri koji su se trebali održati tijekom srpnja, uključujući i Umag (u kalendaru od 17. do 26. srpnja), otkazani su ili odgođeni. Budući da su zdravlje i sigurnost tenisača, osoblja turnira i gledatelja prioritet, jedan od najvažnijih i najdugovječnijih sportskih događaja u Hrvatskoj održat će se u srpnju 2021. godine.

"Nažalost, najavljujemo da je naš rado posjećeni turnir, koji se trebao održati od 17. do 26. srpnja 2020. godine, otkazan. Više od 30 godina Plava Laguna Croatia Open Umag oduševljava ljubitelje i igrače tenisa širom svijeta i nastavit će to činiti i u budućnosti. Radujemo se pripremi fantastičnog turnira u 2021. godini. Najvažnija nam je sigurnost naših zaposlenika, gostiju, igrača, partnera i zajednice, stoga smo poduzeli sve potrebne mjere kako bismo pravovremeno i odgovorno odgovorili na trenutnu situaciju. S obzirom na ove nikada do sada viđene okolnosti, otkazivanje Umaga ispravna je odluka za sve koji su integralni dio ovog međunarodno priznatog sportskog događanja. Na ATP stadionu Goran Ivanišević trenutno dovršavamo investiciju u iznosu od milijun kuna, čija je implementacija započela prije COVID-19 situacije te smo sigurni da ćemo se u srpnju sljedeće godine ponovno družiti u Umagu i uživati u spektakularnim teniskim mečevima, koncertima i gourmet sadržajima, uz novu i poboljšanu infrastrukturu", kazao je Dragan Pujas, predsjednik Uprave Plave Lagune.

ATP Tour je u skladu sa svim okolnostima nastalim zbog pandemije do sada odgodio sve turnire koji su bili u kalendaru do kraja srpnja.

"Zbog kontinuiranih nesigurnosti vezanih uz pandemiju COVID-19, sa žaljenjem objavljujemo našu odluku o nastavku odgađanja Toura. Baš kao i ljubitelji tenisa, igrači i domaćini turnira diljem svijeta, i mi dijelimo razočaranje što je Tour kontinuirano pogođen na ovaj način. Nastavljamo procjenjivati naše mogućnosti u nastojanju da nastavimo Tour čim bude sigurno, uključujući izvodljivost promjene rasporeda evenata u kasnijoj sezoni. Kao i uvijek, zdravlje i dobrobit teniske zajednice i šire javnosti ostaje nam glavni prioritet u svakoj odluci koju donesemo", kazao je Andrea Gaudenzi, predsjednik ATP Toura.

Direktor turnira Lawrence Frankopan istaknuo je kako će restart ATP Toura biti veliki izazov unatoč činjenici da je tenis siguran sport. 

"Koronavirus je promijenio cijeli svijet, pa tako i svijet sporta. Bavljenje tenisom je, prema svim studijama, među najsigurnijim sportskim aktivnostima uopće. Međutim, paradoksalno, ponovno pokretanje Toura kakav poznajemo među najvećim je izazovima u profesionalnom sportu. Njegov globalni karakter i činjenica da igrači moraju imati mogućnost putovati s jednog kraja svijeta na drugi stavlja ATP Tour u nezavidnu poziciju. Stoga je odluka o otkazivanju srpanjskih turnira, uključujući i Plava Laguna Croatia Open Umag, očekivana i zapravo jedina logična. Vjerujem da će nam svima srpanj bez spektakla u Stella Marisu biti pomalo nepotpun, ali zdravlje i sigurnost svih igrača i naših vjernih posjetitelja mora nam biti na prvom mjestu. Zato već sada željno iščekujem srpanj 2021. i 31. izdanje turnira", dodao je Frankopan.

Osim Umaga otkazani su i Hamburg, Bastad, Newport, Los Cabos, Gstaad, Atlanta i Kitzbühel. 

Turnir u Umagu prvi se put održao 1990. godine pod imenom Yugoslav Open, a pod sadašnjim imenom Croatia Open neprekidno se održava od 1992. godine. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara