KORONAVIRUS u sportu

Rakitić, Cindrić i Tomić prihvatili manju plaću. Isto čeka i Vrsaljka

Rakitić, Cindrić i Tomić prihvatili manju plaću. Isto čeka i Vrsaljka
Foto: EPA

BARCELONA je u četvrtak navečer postala prvi klub Primere koji je najavio smanjenje plaća svojim nogometašima, no istu mjeru mogao bi uvesti Atletico Madrid nakon što je obavijestio svoje igrače o nužnim rezovima dok nema utakmica.

"Razgovarali smo s našim igračima, oni su svjesni što se događa. Znam da s njima, kao ni s trenerima i tehničkim osobljem neće biti problema", rekao je Atleticov predsjednik Enrique Cerezo u razgovoru za Radio Marca.

"Radimo financijske planove razmišljajući o svakoj mogućoj situaciji. Ne znamo kako će se razvijati situacija s odigravanjem prvenstva. Ništa ne vrijedi sada govoriti kako će se nastaviti u svibnju jer to nitko ne zna", dodao je.

U Španjolskoj je u petak broj oboljelih od koronavirusa porastao za gotovo 7900 premašivši 64.000.

"U čitavoj momčadi, među trenerima i dužnosnicima nismo, srećom, imali problema s koronavirusom", rekao je Cerezo.

 Atletico, međutim, kao i ostali klubovi, trenutačno ne dobiva prihode od televizijskih prava, ulaznica i suvenira jer je 47 milijuna stanovnika u kućama, a stadioni i trgovine s dresovima su zatvoreni.

"Svi provode ERTE", napomenuo je Cerezo.

U Španjolskoj u slučaju više sile, kakva je nastala uvođenjem izvanrednog stanja u zemlji 14. ožujka, kompanije mogu otvoriti Postupak privremenog reguliranja zaposlenja (Expediente de Regulacion Temporal de Empleo – ERTE). To su proteklih tjedana učinile kompanije Burger King, Seat, Iberia, Air Europa i Volkswagen.

U četvrtak navečer im se priključio nogometni prvak Barcelona.

"Riječ je naprosto o smanjenju radnih sati sportaša i zaposlenika, čime će njihove plaće proporcionalno biti smanjene", priopćio je katalonski klub u čijim su redovima hrvatski nogometaš Ivan Rakitić, košarkaš Ante Tomić i rukometaš Luka Cindrić.

Barcelona nije navela za koliko im namjerava smanjiti radno vrijeme ni za koliki postotak će im smanjiti plaću. U takvom režimu suspendiranih ugovora bit će od 14. ožujka pa do kraja izvanrednog stanja koje je zasad produženo do 11. travnja.

Oni ostaju članovi kluba, a punu plaću će opet dobivati kada prođe izvanredno stanje. Igrači se već dva tjedna nalaze u svojim kućama gdje individualno vježbaju jer su svi treninzi u klubu, kao i natjecanja otkazani do daljnjeg.

Kada uđu u postupak ERTE-a, zaposlenici mogu tražiti i državnu naknadu za nezaposlene do određenog iznosa ako ispunjavaju kriterije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara