Raspad Međunarodnog automobilističkog saveza: Mosley ostaje na čelu FIA-e

MAX MOSLEY se uspio izvući nakon afere s prostitutkama te će ostati na čelu Međunarodne automobilističke federacije, odlučili su delegati koji su glasovali o njegovom ostanku.

Mosley je dobio 103 od 169 glasova delegata te će tako ostati predsjednik FIA-e do desetog mjeseca 2009. godine kada mu istječe četvrti mandat. Čelni čovjek se ispričao zbog incidenta, ali je rekao da nije nacist što se moglo zaključiti iz filma u kojem orgija s nekoliko prostitutki i gdje je sve obilježeno nacističkom ikonografijom. Također je tužio tabloid koji je snimku objavio i rekao da ne želi davati izjave dok sud ne donese odluku o dotičnom slučaju.

Za razliku od Mosleya, razgovorljiviji su bili predsjednici automobilističkih saveza pojedinih zemalja i vozačke legende koju ovu odluku smatraju skandaloznom te misle da će FIA-i uzrokovati velike probleme.

Amerikanci razmišljaju o odcjepljenju od FIA-e

Predsjednik Američkog automobilističkog saveza koji broji preko 50 milijuna članova, rekao je da bi ovakva odluka mogla podijeliti FIA-u te dovesti do odcjepljenja od krovne organizacije.

"Nismo trebali žuriti s ovom odlukom. Ovo će nas primorati da razmislimo o tome želimo li da nas ovakva međunarodna organizacija zastupa", rekao je Darbelnet.

Njemački ADAC najavio zamrzavanje članstva dok je na čelu FIA-e Mosley

Proteklih nekoliko mjeseci automobilističke federacije vodećih zemalja te industrijski giganti BMW, Mercedes, Toyota i Honda vršili su pritisak i tražili od Mosley da odstupi s funkcije. Protiv Mosley su glasali njemački, američki, japanski, francuski, australski i španjolski savez, a njemački ADAC koji je najveća automobilska organizacija u Europi najavio je zamrzavanje članstva u FIA-i.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žao nam je zbog odluke koju su donijeli delegati te će ADAC zamrznuti članstvo u FIA-i sve dok Max Mosley bude na čelu organizacije", rekao je glasnogovornik njemačkog saveza.

Damon Hill zapanjen odlukom

Bivši svjetski prvak, Damon Hill je također bio zapanjen odlukom.

"Želimo da FIA zaštiti interese saveza naše zemlje, a to je jako teško dok je na čelu osoba kakva je Mosley", rekao je Hill.

Stoddart: Ovo je kraj motosporta

Bivši vlasnik Minardija, Paul Stoddart rekao je da nije iznenađen odlukom ali da će to imati katastrofalan učinak na motosport.

"To će biti kraj za motosport u ovom obliku. Mnogi sponzori će nas napustiti, članice FIA-e će također otići ili formirati frakcije. Mosley se ponaša kao diktator, povijest nas uči da diktatori ne žele predati svoju moć. Moramo se riješiti tog čovjeka", rekao je Stoddart.

M.Pa.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara