Realu 1,1 milijarda eura za znakić na dresu: Ovo je najveći ugovor ikad

Realu 1,1 milijarda eura za znakić na dresu: Ovo je najveći ugovor ikad
Foto: Getty Images, Grafika: Index

NAJMANJE 110 milijuna eura godišnje zajamčeno je Realu u idućem desetljeću od novog ugovora sa službenim opskrbljivačem opreme. 

Španjolski mediji pišu da će ugovor između Reala i Adidasa biti potpisan za razdoblje od 2020. do 2030. godine. Real će tako debelo nadmašiti Barcelonu, koja od Nikea godišnje dobiva 83 milijuna eura. 

Real novim ugovorom sa starim proizvođačem opreme više nego poduplava zaradu 

Novi ugovor s njemačkim gigantom, španjolskom će više nego poduplati zaradu koju je imao prema ugovoru s istim partnerom iz 2012. Njime je Realu godišnje bilo zajamčeno fiksno 52 milijuna eura bez bonusa za trofeje. 

Koliko je ovaj Realov ugovor revolucionaran i koliki je taj klub superbrand, svjedoči i ova usporedba: Nike u NBA-u oblači 21 klub. Oni ukupno dobivaju 125 milijuna dolara godišnje. 

21 klub u NBA-u godišnje ovako ukupno zarađuje 125 milijuna eura. Real će zarađivati toliko za isto vrijeme, ali sam

Točno toliko, preračunato u eure, Adidas će za isto vrijeme plaćati samo jednom, ali itekako vrijednom Realu. 

Ali, tu ni blizu nije kraj Realovoj ionako rekordnoj zaradi od proizvođača opreme. Na primjer, dres prvaka Europe košta 100 eura. Od toga će Realu i dalje ići 22.5 posto od svakog prodanog originalnog dresa. Prema kalkulacijama, Real će ovim putem godišnje od Adidasa dobivati još oko 30 milijuna eura. 

Novi ugovor na čak 140 stranica predviđa i bonuse za osvajanje naslova. Tako će Real za španjolsku titulu od Adidasa dobiti još 3,5 milijuna eura na navedeni godišnji honorar, dok će osvajanje Lige prvaka značiti bonus od 7 milijuna eura za tu godinu. 

Evo koliko će Real zarađivati od dresa i ako ispadne u drugu ligu

Ali, za svaki slučaj, navedena je i opcija u slučaju da Real ispadne iz lige. Tada bi i Adidasova godišnja gaža za sramoćenje njegove tri crte u Segundi pala na 65 milijuna eura godišnje. 

Nike i Under Armour pokušali su oteti Real od Adidasa, ali koliko god njihove ponude bile izdašne, nisu se mogle mjeriti s Adidasovom. 

Tako se nastavlja suradnja dva sportska velikana koja traje zadnjih 20 godina. 

Real daleko više zarađuje od Barcelone, kako dresovima, tako i reklamama na njima

Istaknuli smo koliko Real zarađuje više od najvećeg suparnika od proizvođača dresova, a za kraj evo i usporedbe koliko katalonski i kastiljski velikan primaju od reklama na tim skupocjenim dresovima:

Barcelona od Rakutena, japanske online trgovine, godišnje zarađuje 55 milijuna eura. Real pak od avionske kompanije Emirates za isto razdoblje prima 70 milijuna eura. 
 

 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara