"Referendum o maksimirskom stadionu je nebuloza s elementima prevare"

ZBOG potrošenih pola milijarde kuna (deset velikih dječjih vrtića), u čemu je obilno sudjelovala i aktualna gradska vlast, kod gradonačelnika Milana Bandića naglo se probudio osjećaj za demokraciju i građanima Grada Zagreba nudi referendum o izgradnji, dovršenju i lokaciji najvećeg gradskog stadiona. Građani pri tome ne znaju dvije najvažnije stvari: koliko to košta i tko će to platiti. Dakle, takav zakašnjeli referendum u kojem nedostaju temeljne informacije za suvislo odlučivanje je nebulozan, tvrde u zagrebačkom HNS-u, te obrazlažu;

"Nejasno je i tko će i na koji način snositi troškove izgradnje (dogradnje) stadiona, tko će mu biti vlasnik, tko će plaćati najam i tko će njime upravljati. Sudeći po dosadašnjoj politici upravljanja  stadionom Maksimir, realna je opasnost da troškove izgradnje i održavanja, a poslije i najma snosi Grad Zagreb, odnosno njegovi građani, a da stadionom upravlja i iz njega razne vrste profita izvlači netko drugi (nogometni menadžeri, građevinari…)."

Dakle, građanima se nudi referendum kao manifestacija demokracije i iz sentimentalnih razloga, a kad i ako građani donesu odluku radit će se po onoj „ako ste vi o tome odlučili, vi ćete to i platiti“, napominju "supranici" Bandićeve inicijative.

"Kako to građani unaprijed ne znaju, to se u referendumu nalazi i element prevare." - optužuje se gradsku vlast.

Stav Gradske organizacije Hrvatske narodne stranke - liberalni demokrati Zagreba je da gradska uprava treba sudjelovati u rješenju slučaja stadiona; "Ali ne po modelu da su klubovi i stadioni igračke, preko kojih političari grade svoju popularnost, a sportski moćnici ostvaruju profit. Građanima ostaje zadovoljstvo da nisu gladni i da sve te igre mogu gledati."

Grad Zagreb treba pronaći minimalni model sanacije i dogradnje postojećeg maksimirskog stadiona s maksimalnim udjelom zainteresiranih partnera i očuvanjem maksimalnog vlasničkog i upravljačkog dijela Grada Zagreba.  Prema svim vrhunskim klubovima i sportovima treba se odnositi jednako, ističe HNS.

"Većinu sredstava trošiti na stvaranje uvjeta za masovni sport i rekreaciju na cijelom području Grada. A umjesto megalomanskih sportskih spomenika građanima omogućiti visoki komunalni standard." - zaključak je tematske press konferencije zagrebačkog ogranka HNS-a.

D.R.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara