HRVATSKI NOGOMETAŠI

"Rekao mi je da sam glupi Hrvat, zaletio se na mene. Udario sam ga u samoobrani"

"Rekao mi je da sam glupi Hrvat, zaletio se na mene. Udario sam ga u samoobrani"
Foto: Armin Herić / Fkzeljeznicar.ba

FILIP JAZVIĆ, koji je igrao za Hrvatski Dragovoljac, Istru i Inter iz Zaprešića, a nakon što je prošao Izrael, Poljsku i BiH, sada je nogometaš Hermannstadta iz Rumunjske, protiv svoje volje postao je priča dana u toj zemlji.

Tamošnji mediji pišu da je na pripremama "pretukao" Razvana Zamfira, moćnog i zloglasnog direktora kluba i to nakon što ga je ovaj obavijestio da s njim raskida ugovor.

To je ispričao Zamfir, zbog "istinoljubivosti" poznat pod nadimkom "Rumunjski Moggi", a njegovu priču o nasilnom Jazviću koji je informaciju da je otpisan popratio s dvije šake u Zamfirovu glavu, potvrđuje i Iuliu Muresan, izvršni direktor kluba.

Svima koji znaju Jazvića ova se priča čini nevjerojatna jer riječ je mirnom, tihom i skromnom tipu, potpuno nesklonom divljačkim ispadima za koje ga se optužuje.

Zato smo ga nazvali da nam ispriča svoju verziju priče. On je odmah napravio nešto što inače na radi, povisio ton i rekao: "Molim vas, ovo što ću vam kazati, nije 'moja verzija', nego činjenica i istina! Za razliku od nevjerojatnih kaži koje su rumunjskim novinarima napričali Zamfir i Muresan."

Kako je došlo do incidenta?

Kao prvo, moram svima koji nisu upoznati s rumunjskim nogometom, reći da je situacija u hrvatskoj nogometnoj močvari dječja igra prema močvari koja vlada u rumunjskom nogometu. Vjerujte mi da znam što govorim jer prošao sam uzduž i poprijeko obje države i obje lige. I kada govorim o rumunjskoj nogometnoj močvari, pri tome ne mislim na nogometaše, trenere i navijače. Među njima ima divnih ljudi koji su mi postali prijatelji tijekom igranja za tri kluba u posljednjih pet godina. Nego na moćnike kojima nitko ništa ne može, za koje zakoni ne vrijede i koji gaze nogometaše koji teško zarađuju svoju plaću, ali je najčešće ne dobiju. To se dogodilo i meni i to dok sam igrao teško ozlijeđen.

Opišite kako su vas dvostruko oštetili.

Ozlijedio sam se prije dva mjeseca i to jako nezgodno. Dobio sam rupturu Ahilove tetive i užasno me boljelo. Ali u klubu su mi rekli kako nema šanse da se oporavljam i pauziram jer smo bili usred krvave borbe za opstanak, tako da sam igrao odlučujuće utakmice nakon što bih primio i po tri injekcije protiv bolova. U takvom stanju stisnuo sam zube i pomogao klubu da osigurava ostanak u prvoj ligi. U isto vrijeme klub mi je bio dužan dvije plaće, a terapiju na koju sam išao da mi što prije prođu ozljeda i bol, plaćao sam sam.

Jeste li se zbog toga svega žalili klubu?

Naravno da jesam. Posljednji put na ručku u hotelu prije dva dana. Zamfir me pozvao sa strane i ja sam mu rekao da mi je dužan sada već tri plaće, da mi još uvijek ne plaća terapiju i da me stanodavac tjera jer zbog svega navedenog ne plaćam stanarinu. Nakon toga je krenuo s njegovim standardnim lažima da će mi sve platiti, ali ja sam mu na to odgovorio da ću ga prijaviti FIFA-i. Tada je poludio i počeo se derati na mene da više neću igrati za njegov klub i vrijeđao me da sam glupi Hrvat. Na to sam mu samo smireno odgovorio da ću ga prijaviti i da će se vrlo brzo vidjeti da sam u pravu. On se na to demonstrativno ustao od stola i krenuo prema izlazu hotela i parkingu. Išao sam za njim, ali sam po izlasku iz hotela otišao u smjeru suprotnom od njegova jer su nam auti bili tako parkirani. Tada sam zastao i rekao mu Zamfire, ajde jednom ne budi lažov nego mi u lice reci istinu!

Kakva je bila njegova reakcija na tu poruku?

Već je bio daleko odmaknuo preko parkinga, ali na ovo je stao i zaletio se 20-ak metara prema meni s namjerom da me udari. Kada je došao do mene, izmaknuo sam se od njegova udarca i udario ga, nakon čega je pao na pod. Nakon što se podignuo, opet je pokušao krenuti na mene, na što sam ja zauzeo gard. Tada je shvatio da mu ne bi bilo pametno opet dobiti udarac, pa je odustao od novog napada.

Ali njegovu priču da ste ga napali u hotelu potvrđuje Muresan.

To je smiješno, jer tamo nije bilo nikakvog fizičkog sukoba i to posebno ne onog u kojem sam ja napadao Zamfira. On je napao mene, a ja mu u samoobrani uzvratio na parkingu ispred hotela. A tamo Muresan nije bio niti je mogao vidjeti što se događa.

To mu ipak ne smeta da čuva leđa Zamfiru.

Njih dvojica preuzeli su klub u travnju ove godine, a ja sam tamo od siječnja. Znam Zamfira jako dobro još iz Cluja, u kojem sam igrao 2014. Tamo je bio sportski direktor i tamo mi je ostao dužan novac koji mi još nije vratio. Naravno, nisam jedini kojem je ovo napravio i zato ga nitko u Rumunjskoj ne voli. Pa otkako sam mu uzvratio na napad ne prestaju mi se javljati nogometaši koji mi se dive i čestitaju na tome, jer sam prvi koji mu se usprotivio. Ali ja to nikada ne bih napravio da on mene nije prvi napao.

Što ste napravili nakon sukoba na parkingu?

Otišao sam na policiju i prijavio Zamfira. Zatražio sam od hotela da dostavi snimke nadzornih kamera koji će potvrditi sve ovo što govorim, da sam Zamfira udario u samoobrani.

Kako su na ovo reagirali vaši suigrači i treneri?

Svi su prema meni bili super. Ma u klubu mi je inače sjajno, sa svim igračima i trenerima imam fenomenalan odnos. Jako me cijene jer uvijek dajem maksimum, a dat ću ga i ovoj borbi za moj doslovno krvavo zarađen novac te za pravdu u slučaju protiv Zamfira.

Što ćete sada, kakvi su vam planovi?

Pobijediti u ovoj borbi, a onda sjesti i vidjeti što i gdje dalje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara