Stožer u Kijevu: "Igra" opcija s Ukrajinom, Italijom i Irskom. Samo ne Španjolska i Elf!

Foto: Uefa.com

ŽDRIJEB skupina za Europskom prvenstvo održat će se večeras u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu u Palači umjetnosti u Kijevu. Hrvatsku delegaciju uz predsjednika Vlatka Markovića predstavljat će: glavni tajnik Zorislav Srebrić, izbornik reprezentacije Slaven Bilić, treneri reprezentacije Aljoša Asanović i Nikola Jurčević te povjerenik za sigurnost Zoran Cvrk.

> Hrvatska čeka ždrijeb: Bilić priziva sreću iz 1996. i 2008. i drhti od reprize Portugala

> Ovo su stadioni koji će sljedeće ljeto zapaliti Europu

> Goal.com već obavio ždrijeb: Pogledajte tko je s Hrvatskom u "pivskoj skupini"

Bilić ide na sastanak s Eduardom

Hrvatska će osim suparnika u skupini saznati i gdje će biti smještena, odnosno hoće li utakmice u skupini igrati u Poljskoj ili Ukrajini. Osam gradova domaćini su EP-a: Varšava, Poznan, Gdansk i Wroclaw s jedne strane te Kijev, Harkiv, Donjeck i Lyvov s druge.

Bilić će produžiti svoj boravak u Ukrajini, kako bi posjetio Eduarda i Darija Srnu i još jednom pogledao kamp u Kirši.

Podsjetimo, 16 reprezentacija bit će raspoređeno u četiri grupe A, B, C i D, a nositelji će uz domaćine; Poljsku koja će automatski biti uvrštena u Grupu A i Ukrajinu koja će istom logikom biti uvrštena u Grupu D, biti još reprezentacije Španjolske i Nizozemske koje će na samome početku voljom ždrijeba dobiti nositeljske pozicije u B i C grupi.

Nakon toga, četiri reprezentacije iz četvrtog, zadnjeg bubnja bit će raspoređene u četiri grupe od A do D, a onda tim slijedom i iz trećeg i konačno drugog bubnja. Hrvatska će dakle dobiti po jednog protivnika iz prvog, drugog i četvrtog bubnja, a jedine tri reprezentacije s kojima teoretski ne možemo igrati u prvoj fazi natjecanja su Grčka, Portugal i Švedska.

Ždrijeb će voditi glavni tajnik Uefe Gianni Infantino, a domaćini će biti renomirani TV voditelji zemalja domaćina Olga Freimut i Piotr Sobczynski. Prema službenim podacima Uefe prijenos će uživo prenositi više od 70 TV kuća, a preuzet će ga više od 150 zemalja diljem svijeta.

Mamić: Neuspjeh je sve osim polufinala

Naš stožer tek je kasno sinoć stigao u Kijev, nakon nepredviđenog kašnjenja zbog zastoja na aerodromu u Beču. Slaven Bilić uoči izvlačenja je zakopčan: podsjeća na otvaranje Eura 2008. godine protiv Austrije i napominje da bi nam i protiv Ukrajine bilo jednako teško.

"Želim najlakšu skupinu na Euru zbog ulaženja u formu u turnirskom dijelu natjecanja. Ako Hrvatska ne bude u prve četiri ekipe na Euru, to je neuspjeh", iznijeo je Zdravko Mamić svoja očekivanja.

Šimunić: Dajte mi taj Elf!

I dok neki naši igrači, poput Josipa Šimunića, u skupini žele Njemačku, ostatak našeg stožera govori drugačije. Asanović želi Ukrajinu, Italiju i Irsku, i pod svaku cijenu - izbjeći Španjolce i Nizozemce. U drugom bubnju, tvrdi Asanović, bilo bi lijepo ne naletjeti na Nijemce.

Ispostavilo se ključnim što Hrvatska nije uspjela svladati Tursku u uzvratnoj utakmici dodatnih kvalifikacija. Naime, da su reprezentativci kojim slučajem slavili na Maksimiru bili bi u drugoj jakosnoj skupini u ždrijebu za Europsko prvenstvo. Ovako će se nalaziti u trećem šeširu, dok u drugi ide Rusija.

Hrvatskoj će društvo u trećoj jakosnoj skupini praviti: Grčka, Švedska i Portugal. U prvoj jakosnoj skupini su domaćini, Ukrajina i Poljska, aktualni europski prvaci Španjolci te Nizozemska. U drugoj će biti: Njemačka, Italija, Engleska i Rusija, a u najslabijoj jakosnoj skupini bit će: Danska, Francuska, Češka i Irska.

Koeficijent reprezentacija uoči ždrijeba zbroj je rezultata iz kvalifikacija za Euro 2012., kvalifikacija za SP i SP-a 2010. te kvalifikacija za EP i EP 2008. godine i to u omjeru da aktualne kvalifikacije, kao i kvalifikacije za Južnu Afriku te SP pridonose pojedinačno sa po 40 posto udjela, dok kvalifikacije za prošli Euro i samo natjecanje pridodaju posljednjih 20 posto koeficijenta.

Padom u treću jakosnu skupini, situacija se za Hrvatsku bitno zakomplicirala, jer joj sada prijeti nekoliko "skupina smrti" poput one sa Španjolskom, Njemačkom i Francuskom ili one s Nizozemskom, Engleskom i Francuskom. Međutim, jednako tako ždrijeb može biti i izrazito pogodan za Hrvatsku ukoliko kojim slučajem završi u skupini s Poljskom, Rusijom i Irskom. Kako je na kraju često bude nešto između najgore i najbolje varijante, recimo i da bi skupine nekakve srednje jakosti bile: Ukrajina, Engleska, Hrvatska, Češka, ili Nizozemska, Rusija, Hrvatska, Irska.

1. jakosna skupina                2. jakosna skupina

 Ukrajina          28,029           Njemačka     40,446
 Poljska            23,806           Italija              34,357
 Španjolska     43,116           Engleska      33,563
 Nizozemska   40,860           Rusija            33,212
  
3. jakosna skupina                 4. jakosna skupina

 Hrvatska     33,003              Danska           31,205
 Grčka          32,455              Francuska      30,508
 Portugal     31,717              Češka              29,602
 Švedska     31,675              Irska                28,576

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara