Revolucionar Thiago Motta: "Sustav 2-7-2 budućnost je nogometa"

Revolucionar Thiago Motta: "Sustav 2-7-2 budućnost je nogometa"
Foto: Guliver Image/ Getty Images

THIAGO MOTTA nije bio poput većine svojih suigrača nakon što je okačio kopačke o klin. Umjesto trošenju mukom zarađenog novca i uživanju u životu, nekadašnji reprezentativac Italije posvetio se trenerskom poslu, odlučan u namjeri da zavede red u nogometni kaos i po tome ostane upamćen.

Tako je i došao na ideju da pokuša postati nogometni revolucionar.

Nogomet i dalje čeka nekoga tko će naslijediti Pepa Guardiolu i uvesti u igru nešto što dosad nije viđeno. Motta se nada da će on biti taj.

Tijekom podužeg razgovora s novinarima milanskog dnevnika Gazzetta dello Sport, Motta je otkrio da je u mladoj momčadi Paris Saint-Germaina postavio temelje formacije 2-7-2. Već na prvi pogled jasno je da formacija u sebi sadrži 11 igrača, bez golmana, što dovodi do konfuzije.

No rođeni Brazilac kasnije je sve objasnio.

"Ne volim te brojeve u sustavu", priznaje Motta i nastavlja:

"Oni mogu biti obmanjujući. To su samo lažne konstrukcije. Nije ovo stolni nogomet pa da su igrači fiksirani za jedno mjesto. Oni se stalno kreću."

Navodi Motta i primjere s terena kako bi svoju tvrdnju potkrijepio činjenicama.

"Možete biti izuzetno ofenzivni i u formaciji 5-3-2, ali i vrlo defenzivni u sustavu 4-3-3. Sve ovisi o kvaliteti igrača i njihovom ponašanju na terenu", objašnjava Motta.

Motta kaže da je na ideju došao razmišljajući upravo o spomenutim detaljima i odlučio je sa svojim klincima isprobati nešto novo.

"Prošloga tjedna smo igrali utakmicu gdje smo izašli s postavkom 2-7-2", kaže Motta, na što ga novinar prekida i ukazuje mu da mu formacija ima 11 igrača u polu. Motta mu uvjereno uzvraća:

"Ne nedostaje golman, da se razumijemo. On je među ovih sedam igrača u veznom redu. Za mene je napadač prvi igrač obrane, a golman prvi napadač. Golman je taj koji počinje igru naprijed, a napadači su prva linija obrambenog pritiska na protivnika."

Upitan da prokomentira koji bi sadašnji tim najviše odgovarao njegovoj filozofiji, Motta nije dvojio - Manchester City.

"Bez sumnje Guardiolin City. Protiv Manchester Uniteda postigli su gol poslije 44 dodavanja. Taj gol sam pokazao i svojim klincima", kaže novopečeni trener, misleći na momke iz U-19 momčadi PSG-a.

Dodao je da su njegovi igrači uspjeli dosad povezati najviše 16 dodavanja prije nego što su zatresli protivničku mrežu. Vjeruje da je još daleko od konačne realizacije svoje zamisli, ali i da je njegova momčad na pravom putu.

Svjedočimo li početku nečeg iznimnog?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara