Rogge želi "čiste" olimpijske prvake

PREDSJEDNIK Međunardnog olimpijskog odbora Jacques Rogge poručio je kako prije dodjele zlatne medalje Katarini Thanou želi biti sto posto siguran da Grkinja nije uzimala nedozvoljena sredstva.

Naime, Thanou je na OI u Sydneyju 2000. bila druga u utrci na 100 metara iza američke sprinterke Marion Jones, kojoj je oduzeta zlatna medalja nakon nedavnog priznanja da je koristila steroide, pa bi Grkinja sa sedam godina zakašnjena trebala dobiti zlatnu medalju.

Međutim, problem je u tome što je Thanou 2004. na OI u Ateni zaradila dvije godine suspenzije zbog toga što se nije pojavila na rutinskoj doping kontroli uoči početka natjecanja.

"Proučit ćemo slučaj Katarine Thanou na sljedećem zasjedanju odbora. Pratimo razvoj svakog sportaša i želimo da budu 'čisti'", izjavio je Rogge te je naglasio kako će MOO čekati preporuku IAAF-a prije nego što odluči hoće li oduzeti zlatne medalje i preostalim članovima američke ženske štafete na 100 metara, a u kojoj je sudjelovala i igrala glavnu ulogu upravo dopingirana Jones.

Rogg je također podržao prijedlog Svjetske antidopinške agencije (WADA) koja predlaže da se atletičarima koji prvi put budu uhvaćeni u uzimanju nedozvoljenih sredstava, zabrane nastupi na četiri, a ne kao što je to sada slučaj, na dvije godine.

O prijedlogu će se diskutirati na sljedećoj konferenciji WADA-e u koja je na rasporedu sljedećeg tjedna u Madridu.

Totalsport
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara