ATLETIKA

Ruska atletičarka suspendirana na 12 godina zbog dopinga

Ruska atletičarka suspendirana na 12 godina zbog dopinga
Foto: EPA-EFE

RUSKA srednjoprugašica Kseniya Savina suspendirana je na 12 godina zbog dopinga, objavio je u srijedu ruski atletski savez.

Njen trener i suprug Alexei Savin suspendiran je na četiri godine zbog kršenja antidopinških pravila, dodaje Savez.

Jedinica za integritet atletike (AIU) koja se bavi antidopinškim pitanjima u tom sportu, prošli je mjesec objavila da su njih dvoje optuženi za "urotu i sudioništvo" u kršenju antidopinških pravila.

Ruski sport je potresao niz suspenzija zadnjih nekoliko godina nakon što je međunarodna istraga utvrdila da se u atletici i drugim sportovima provodilo opsežno dopingiranje uz državnu potporu.

Ruska antidopinška agencija RUSADA i tamošnji atletski savez suspendirani su 2015. godine poslije objavljivanja izvješća Svjetske antidopinške agencije (WADA) o sustavnom dopingiranju među ruskim atletičarima. To znači da se ruski atletičari ne mogu natjecati na međunarodnim natjecanjima, RUSADA-i je dopušten rad prošle godine, ali atletski savez je i dalje suspendiran.

AIU je u listopadu prošle godine pokrenuo istragu kada je otkriveno da je Savina koristila ukrajinsku putovnicu svoje prijateljice Galine Syshko kako bi mogla putovati na 11 različitih natjecanja u tri godine, uključujući mitinge u Belgiji i Nizozemskoj.

Savina je bila privremeno suspendirana jer je u njenom uzorku otkriveno prisustvo zabranjene tvari EPO (eritropoetina), koja regulira proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara