Ruski klub potjerao novopridošlog igrača: Navijači zbog boje kože zabranili transfer

Ruski klub potjerao novopridošlog igrača: Navijači zbog boje kože zabranili transfer
Foto: Twitter

RUSIJA se vrlo često povezuje s rasizmom. Premda peru ruke od osuda, Rusi su posljednjim događajem potvrdili kako se navike teško iskorjenjuju.

Rasizam na djelu

Torpedo Moskva je zbog prvoklasnog skandala izbio u središte svjetske pozornosti. Ekstremna navijačka skupina ruskog drugoligaša inzistirala je na tome da klupsko čelništvo samo nekoliko dana nakon službene promocije raskine ugovor s novopridošlim stoperom Ervingom Botaka-Yobomom (19).

Razlog? Boja kože.

"Crna boja može biti u simbolu našeg kluba, ali za nas kao navijače postoji jedino bijela boja. U svojim redovima želimo samo bijele igrače", jasna je poruka ultrasa objavljena na društvenim mrežama kojom je dočekan Erving Botaka-Yoboma, Rus s kongoanskim korijenima rođen u moskovskom predgrađu. 

Uprava potpisala naređenje ultrasa 

Pod pritiskom i s predviđanjem tijeka situacije u slučaju neposluha, Torpedova uprava poslušno je izvršila naređenje. Naravno, pod izlikom. U službenom priopćenju kao razlog raskida ugovora navela je - financijski aspekt. 

"U našoj politici odabira igrača striktno se, uz ljudske vrijednosti, rukovodimo jedino sportskim principima. Napominjemo kako boja kože nikada nije bila kriterij prema kojem određujemo tko će igrati za Torpedo Moskvu. Rasizam ne smije postojati. S Ervingom Botaka-Yobomom stvar je prilično jasna. Lokomotivi nismo htjeli isplatiti traženu financijsku kompenzaciju", poručeno je u dopisu koji je potpisala klupska predsjednica Elena Yelentseva.

U cjelokupnoj situaciji prisutan je i apsurd. Torpedo Moskva prvi je ruski klub koji je 1997. godine realizirao transfer jednog tamnoputog igrača (Nigerijac Augustine Eguavoen).

Ultrasi Torpedo Moskve nisu izuzetak prema pitanju rasizma. Svojevremeno su i Zenitovi navijači tvrdili kako je "izostavljanje tamnoputih igrača percipirano kao važna tradicija koja pridonosi održavanju klupskog nacionalnog identiteta koji je simbol Sankt Peterburga".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara