zanimljivosti

S 25 godina najavio je da odlazi iz nogometa, a onda je postao legenda Uniteda

S 25 godina najavio je da odlazi iz nogometa, a onda je postao legenda Uniteda
Foto: Getty Images

ERIC CANTONA je imao blistavu karijeru u Engleskoj, ali stvari su mogle biti mnogo drugačije za njega, piše Marca.

Članovi tima Atletico Madrida Angel Castillo i Daniel Munoz imali su kontakte širom Europe i bili su zaduženi za otkrivanje talenata. Jedan od njih, Mita Stojković, igrao je ključnu ulogu u dovođenju Predraga Mijatovića u La Ligu, a njihov čovjek u Francuskoj bio je Toni Ballester.

Ballester se sprijateljio s mladim i impulzivnim francuskim napadačem o kojem je govorio veoma pohvalno, ali je spomenuo i da je ovaj mladić i ranije ulazio u sukobe sa svojim trenerima.

Cantona, koji se nije uspio probiti u Marseilleu, dok je bio u Nimesu je kažnjen zbog gađanja suca loptom, zbog čega je zaradio jednomjesečnu suspenziju. Poslije vrijeđanja komisije koja mu je dodijelila kaznu, suspenzija je povećana na dva mjeseca – i već tada je najavio povlačenje iz nogometa iako je imao svega 25 godina.

Ostalo je povijest

Ballester je 1991. godine pokušao uvjeriti Cantonu da prijeđe u klub koji mu pristaje: Atletico Madrid. Pregovori su vođeni, ali kamen spoticanja bila je plaća. Zbog financijskih ograničenja s kojima se klub suočavao, kao i problematične prošlosti Cantone, Atletico je oklijevao dok je Ballester pokušao uvjeriti klub da ga potpišu.

Izbornik Francuske Michel Platini želio je da Cantona bude sudionik Europskog prvenstva 1992. godine i preporučio mu je da se preseli u Englesku, a Cantona je to i učinio. Nakon kraćeg vremena provedenog u Leedsu, napadač je potpisao za Manchester United, a ostalo je povijest.

Atletico na kraju nije toliko loše prošao. Osvojio je Copa del Rey 1992. godine pobijedivši Real Madrid na stadionu Santiago Bernabeu zahvaljujući golovima napadačâ Bernda Schustera i Paula Futre.

Bolt o Cantoni:

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara