Šah - Favoriti na mukama

U ZAGREBAČKOM Domu sportova počelo je pojedinačno šahovsko prvenstvo Hrvatske na kojem sudjeluju četiri velemajstora i osam međunarodnih majstora.

Iako su otkazali olimpijci Ognjen Cvitan i Robert Zelčić, te veterani Krunoslav Hulak i Vlado Kovačević, prvenstvo je vrlo jako. Turnir je visoke 10. kategorije s prosječnim rejtingom od 2.493 boda, a posebnu vrijednost daje mu nastup našeg najboljeg šahiste Zdenka Kožula, olimpijca Hrvoja Stevića, te velemajstora Mladena Palca i Miše Cebala. Na prvenstvu sudjeluje i kompletna naša mlada reprezentacija, koja je oduševila osvajanjem zlatne medalje na Mitropa kupu u Slovačkoj.

Uz međunarodne majstore Antu Brkića, Alojzija Jankovića, Davorina Kuljaševića i Antu Šarića tu su Puljanin Nenad Ferčec i Osječanin Ivan Leventić, koji kucaju na velemajstorska vrata, te odlični internacionalci Ognjen Jovanić i Zoran Jovanović.

U prvom kolu favoriti su bili na velikim mukama. Mlade snage zaigrale su hrabro, ne respektirajući zvučna imena i to im se isplatilo. Junak kola bio je Riječanin Ognjen Jovanić, koji je nakon oštre taktičke borbe i izvrsne igre u završnici svladao velemajstora Mladena Palca.

Sve ostale partije završene su podjelom boda, ali tek nakon maratonske, beskompromisne borbe. Hrvoje Stević je propustio dobitak protiv Nenada Ferčeca, a Ivan Leventić je grubom greškom u topovskoj završnici dopustio Alojziju Jankoviću da izbjegne poraz.

Komplimente zaslužili su poletarci Ante Šarić i Ante Brkić koji su s crnim figurama, sjajnom pozicijskom igrom iščupali po pola boda protiv velikih favorita Zdenka Kožula i Miše Cebala. Borbenim remijem završena je i partija između Davorina Kuljaševića i Zorana Jovanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno će se odigrati 11 kola po Bergerovu sustavu natjecanja, a prvenstvo završava u petak 26. studenog.

Rezultati prvoga kola:

Palac-Jovanić 0:1, Kuljašević-Jovanović remi, Kožul-Šarić remi, Leventić-Janković remi, Cebalo-Brkić remi i Stević-Ferčec remi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara