Šalabahter engleskog golmana o hrvatskim izvođačima penala je hit

Šalabahter engleskog golmana o hrvatskim izvođačima penala je hit
Foto: Gulliver / Getty Images

JORDAN PICKFORD sjajan je golman, a možda najveća specijalnost su mu penali. Od početka ove sezone vratar Evertona i Engleske već je obranio tri udarca s 11 metara. U ljeto prošle godine zapamtili su ga i navijači Hajduka, kada je na Poljudu na uzvratu play-offa Europa Lige obranio jedanaesterac Saidu i tako spriječio senzaciju Bilih.

Pickford je na nedavnom SP-u branio odlično i neopravdano je ostao u sjeni prilikom priča i izbora o najboljem golmanu prvenstva. U povijest engleskog nogometa ušao je u osmini finala protiv Kolumbije. Nakon što je Mina golom duboko u sudačkoj nadoknadi izbio Engleskoj pobjedu, a Henderson u raspucavanju promašio penal, činilo se da Engleska po tko zna koji put s velikog natjecanja ispada zbog udaraca s bijele točke. 

Ali zahvaljujući tome što je Pickford na kraju serije obranio udarac Carlosa Bacce, Engleska je pobijedila i prošla dalje. Golman je slavljen kao onaj koji je s reprezentacije skinuo drevno prokletstvo penala. Ovo je naime bio prvi put da je Engleska na SP-u prošla na penale i nakon EP-a '96 (gdje je tako eliminirala Španjolsku) tek drugi put u povijesti da je na taj način pobijedila na velikom natjecanju.

Naravno, nacionalnog junaka Pickforda tada su bili puni mediji, pa je otkriveno da se za kolumbijske izvođače penala pripremio tako da je imena i navike njihovih pucača napisao na bocu s osvježavajućim pićem, koja mu cijelo vrijeme stoji u golu. 

Otkrio je da je Bacca pucao upravo onako kako je imao zapisano, ali i da mu je Radamel Falcao zabio jer je opalio na drugi način od onog kojeg je Pickford imao zabilježenog na boci. 

Pickford je i ove jeseni nastavio s bilježenjem navika suparničkih igrača prilikom pucanja penala na svojoj bočici. To je napravio i na prijateljskoj utakmici sa SAD-om prije nekoliko dana, ali, kako otkrivaju fotografije sa sinoćnje utakmice Lige nacija, uradio je to i za Hrvatsku. 

"Modrić prizemno, Kramarić prizemno desno, Vlašić pričekaj kako će reagirati..." piše markerom na Pickfordovoj boci o tome kako hrvatski igrači izvode penale. 

Ali, to mu na ovoj utakmici nije trebalo, jer Engleska je pobijedila 2:1 u meču na kojem za Hrvatsku nije bio dosuđen penal. 

Hrvatska izgubila protiv Engleske Himna na Wembleyju

Atmosfera nakon utakmice: Wembley uoči utakmice

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara