"Samo su Mađari prije 54 godine i jučer Hrvati ponizili Englesku na Wembleyu"

"NIJE prvi put da je jedna zemlja istočne Europe ponizila Englesku na Wembleyu, dajući naciji koja je izumila nogomet lekciju" - piše Reuters dan nakon velikog poraza Engleske.

"Pobjeda Mađarske nad Englezima od 6:3 1953. godine postala je legenda. Hrvatska pobjeda na "potopljenom" Wembleyu također je podigla veliku buku na Otoku, baš kao i pobjeda Moćnih Mađara prije 54 godine"

"Ono što se nikako ne može ignorirati u porazu od Hrvatske, je da su Hrvati i taktički i tehnički ponizili Engleze - baš kao što su Ferenc Puskas i njegova momčad isto učinili 1953. postavši prva reprezentacija koja je Engleskoj nanijela poraz na domaćem terenu"

"Mokar i sklizak teren bio je veliki problem za obje momčadi - ali Hrvatska je uspjela savladati ga, a Englezi nisu. Hrvati su bolje kontrolirali loptu a njihov je izbornik Bilić vješto nadmudrio McClarena čija je obrana morala trčati po cijelom terenu. Hrvatska je imala puno prostora za kretanje i vremena. Njihovi igrači izgledali su opasnije i fizički spremnije. Njihova igra bila je puno uvjerljivija" - pun je hvale za našu momčad novinar Reutersa.

"McClarenove odluke o izbacivanju Paula Robinsona i Davida Beckhama obile su mu se o glavu. Scott Carson, debitirao je za Englesku, i u samo 14 minuta dvaput je bio svladan. I dok ga se za drugi pogodak ne može kriviti, za prvi je kriv." - piše Reuters dodajući kako je nakon ta dva pogotka na Wembleyu među Englezima vladala nevjerica.

"No, Carson nije kriv za poraz. Najveći je problem što svoju sreću u Premier ligi traži previše stranaca. Naravno, ima tu i nekoliko top svjetskih igrača, ali ima i onih prosječnih koji znaju samo napucavati loptu a nemaju nikakve druge kvalitete. Kada je Engleska osvojila Svjetsko prvenstvo 1966. godine više od polovice vratara u Premier ligi bili su Englezi, danas ih je samo četvero. Svi pričaju kako je Premier liga najbolja, najuzbudljivija na svijetu, ali baš kako je i Steven Gerrard rekao prošli tjedan, što znači imati najbolju ligu na svijetu ako se nacionalna momčad ne može kvalificirati na važna natjecanja" - piše Reuters.

"Trebalo je vremena da Englezi nauče lekciju koju su dobili od Mađara, punih 13 godina. Sada ima više načina da izvuku pouke. Prema mom mišljenju premierligaški klubovi trebali bi prestati "uvoziti" toliko "prosječnih" stranih nogometaša. Klubovi bi se trebali koncentrirati na vlastiti pomladak umjesto ići na "castinge" širom svijeta. No, svjesni smo toga da su šanse za to, iste kao i da će Engleska osvojiti Europsko prvenstvo iduće godine." - zaključak je Kierena Dohertyja iz Reutersa.

A.H.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara