Sandra perković

Sandra Perković najavila odlazak iz Hrvatske! "Moj Edis radi za 4000 kuna"

Sandra Perković najavila odlazak iz Hrvatske! "Moj Edis radi za 4000 kuna"
Foto: Epa, Pixell/Borna Filić

SANDRA PERKOVIĆ razmišlja o odlasku iz Hrvatske.

Najbolju hrvatsku sportašicu i jednu od najboljih atletičarki svijeta na to je nagnala ponuda koju je njezin trener Edis Elkasević dobio iz inozemstva.

 

 

Perković razmišlja o odlasku iz Hrvatske kako bi mogla nastaviti suradnju s trenerom koji ju je vodio do najvećih uspjeha.

''Ne osuđujem ga, on ovdje radi za četiri tisuće kuna. Odlučio je potražiti sudbinu negdje drugdje'', rekla je Sandra Perković na konferenciji za medije uoči početka nove sezone i odlaska u Stockholm na miting Dijamantne lige.

''Sljedeće godine su Olimpijske igre u Tokiju, a moj cijeli svijet je okrenut tome događaju. Postoji mogućnost da odem za njim, a to ne bi bilo dobro ni za mene ni za Republiku Hrvatsku'', rekla je Sandra koja nije htjela reći koja bi zemlja bila njena nova destinacija.

Edis, trener u Mladosti, na je popisu vrhunskih trenera HOO-a gdje prima novac za rad sa Sandrom, oko 20 tisuća kuna. Primanja o kojima Sandra priča se vjerojatno odnose  na njegova primanja u klubu.

Sandra je u vezi s Edisom Elkasevićem, bivšim bacačem kugle kojeg je upoznala 2012. godine. Kada je Sandra 2013. godine prekinula suradnju s trenerom Ivanom Ivančićem, Edis je preuzeo ulogu trenera.

Sve je počelo 2001.

Sandra 2001. godine dolazi u atletski klub Dinamo Zrinjevac. Njezin talent je trener Ivan Ivančić prepoznao na jednom školskom natjecanju u Zagrebu kada je išla u prvi razred srednje škole. Isticala se rezultatima koje je postizala na natjecanjima u raznim sportovima, a trebalo mu je dosta vremena da je nagovori da se krene baviti bacanjem diska.

2007. godine je bila druga na europskom juniorskom prvenstvu u Hengelou i druga na svjetskom juniorskom prvenstvu u Ostravi. Na Europskom prvenstvu u Barceloni 2010. godine osvaja zlato, a na istom natjecanju dvije godine kasnije u Helsinkiju također osvaja zlato.

Sandra i njezin tadašnji trener Ivančić su planirali da ona do kraja 2011. godine postane najbolja atletičarka svijeta. Sezona je počela odlično, Sandra je oborila nacionalni rekord na državnom prvenstvu u Splitu, osvojila dva atletska mitinga Dijamantne lige u Rimu i Šangaju i na Kupu Hrvatske u Varaždinu ostvarila najbolji rezultat i popravila državni rekord.

U lipnju 2011. u središtu doping-skandala

Međutim, krajem lipnja 2011. našla se u središtu doping-skandala. U Sandrinom uzorku s doping-kontrole provedene u Šangaju i Rimu pronađen je psihostimulans metilheksanamin koji se od 2010. godine nalazio na listi zabranjenih sredstava. Da nalaz na doping-kontrolu bude pozitivan utjecalo je energetsko piće koje je Sandra konzumirala na mitinzima Dijamantne lige, a Svjetska atletska federacija ju je suspendirala na šest mjeseci.

Zlato u Londonu 2012.

U prvom nastupu nakon suspenzije, na Zimskom atletskom prvenstvu Hrvatske koje se održalo u Splitu, Sandra je disk bacila preko 65 metara, što je bilo iznad norme za Olimpijske igre koja iznosi 62 metra. U srpnju 2012. završila je na drugom mjestu na mitingu Dijamantne lige u Parizu. To je nakon suspenzije bio prvi miting na kojem nije pobijedila, a do tada je imala sedam uzastopnih pobjeda. Na Olimpijskim igrama održanima u Londonu iste godine Sandra je osvojila zlato bacivši disk preko 69 metara. Pet mjeseci nakon Olimpijade u Londonu objavila je da prekida suradnju s trenerom Ivančićem.

Zlato je osvojila i na Mediteranskim igrama u turskom gradu Mersinu 2013. godine te na Svjetskom prvenstvu u Moskvi, održanom također 2013. Na Europskom prvenstvu održanom 2014. godine u Zürichu pobijedila je s prebačenih 71,08 metara, što je bio najbolji svjetski rezultat od 1992. godine.

Zlato u Riju 2016.

2015. godine na Svjetskom prvenstvu u Pekingu osvaja srebro. Dvije zlatne medalje je osvojila 2016. godine, jednu na Europskom prvenstvu u Amsterdamu, a drugu na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Nastupajući na 65. Hanžekovićevom memorijalu 2015. godine pred domaćom publikom je opravdala status najbolje bacačice diska. Rekord mitinga koji je do tada držala američka atletičarka Smallwood Sandra je oborila za tri metra bacivši 69,88 metara.

Najveća postignuća

Sandra Perković je s 26 godina u svojoj karijeri osvojila sve što se imalo osvojiti. Dvostruka je olimpijska i četverostruka europska pobjednica te vlasnica još mnogih medalja od kojih je većina zlatnog sjaja. Od 2014. godine drži hrvatski seniorski rekord u bacanju diska.

Sa svojih dvadeset godina je proglašena europskom atletskom zvijezdom u usponu na europskoj atletskoj konvenciji koja se održala u Beogradu 2010. godine. 2013. godine je proglašena sportašicom godine od strane Hrvatskog olimpijskog odbora, a iste godine je prema izboru Sportskih novosti također proglašena sportašicom godine. Osim toga dva puta je dobila nagradu za sportašicu grada Zagreba.

 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara