WTA

"Saška je prijetila da neće igrati za Hrvatsku ako ne dobije poziv na turnir"

"Saška je prijetila da neće igrati za Hrvatsku ako ne dobije poziv na turnir"
Foto: Twitter

OLEKSANDRA SAŠKA OLINJKOVA, 18-godišnja Ukrajinka s hrvatskom putovnicom koja pokušava izgraditi profesionalnu karijeru u tenisu, ljude oko Hrvatskog teniskog saveza usporedila je s talijanskom mafijom.

U postu u kojem putem Twittera žica prijatelje novac za avionsku kartu do Antalye, gdje namjerava uzeti ITF naslov, Saška ističe kako je izbačena iz svih aktivnosti i programa potpore HTS-a iako ima najbolje rezultate među hrvatskim tenisačicama do 18 i 19 godina. Trenutno je 708. igračica svijeta i među 30 najboljih tenisačica mlađih od 18 godina. Smatra da se Savez osvećuje, nakon što je njezin otac javno zatražio bolje uvjete za svoju kćer, pozivnice za turnire i pristup terenima.

Prvu opipljivu financijsku pomoć Saška je, kako kaže, dobila u okviru podrške sportašima izbjeglicama (IOCRAS). Prije sedam godina u Hrvatsku je došla s obitelji nakon što su zbog ratnog stanja morali napustiti svoju domovinu. Otac Denis, majka Svitlana i mlađi brat Nazar imaju status azilanata, dok Oleksandra ima hrvatsko državljanstvo na temelju svojih sportskih rezultata.

U HTS-u smo jučer dobili komentar izvršnog direktora HTS-a Marina Galića, koji nam je kazao da Saškin otac nije korektan čovjek te da ne govori istinu. Iz razgovora s Galićem zaključili smo da u Savezu veći problem imaju s ocem Denisom nego sa Saškom, koja je objavila sporne poruke na Twitteru i izazvala reakcije javnosti, ali i članova Saveza. Galić tvrdi kako je Saška još ranije odbila nastupati za Hrvatsku. Vjeruje da iza akcije stoji njezin otac.

Danas je iz Saveza stigao novi dopis o slučaju u kojem Oleksandru Olinjkovu optužuju da obmanjuje javnost. Objavili su i novčane iznose koje je primila preko razvojnog programa HOO-a. 

"Hrvatski teniski savez neugodno je iznenađen objavom na društvenim mrežama tenisačice Oleksandre Olinjkove jer se radi o klasičnom obmanjivanju javnosti i pokušaju iznošenja 'istine' koja to nije. Na prvi pogled, iz njezine 'argumentacije' može se zaključiti da je HTS sustavno zakida za njezina prava, iako je stvarna situacija sasvim drugačija i, što je najvažnije, lako dokaziva.

"Tražila pozivnicu uz prijetnju da neće igrati za Hrvatsku" 

Među ostalim, HTS se optužuje da joj je uskratio financiranje. Tko zna koji put naglašavamo da HTS dobiva proračunska sredstva namjenski za podršku juniorima/juniorkama, a Oleksandra Olinjkova svojom je voljom odustala od nastavka juniorske karijere, time i svojevoljno odustala od mogućnosti financiranja, jer se u kolovozu 2017. odlučila za profesionalni tenis.

Također, svojom je voljom odbila igrati za hrvatsku reprezentaciju 2017. i 2018. Na koji bi način HTS u takvoj situaciji trebao opravdati financiranje iz hrvatskog proračuna tenisačice koja ne želi igrati za Hrvatsku i ne želi sudjelovati u razvojnim programima HTS-a? Napominjemo da njezinu odluku poštujemo, no ona i njezina obitelj moraju biti svjesni posljedica takvih odluka, a ne potom krivnju svaljivati na drugoga. 

HTS nema nikakav utjecaj, niti ga želi imati, na status izbjeglice i novac koji dobiva na taj način. Upravo je smiješno da nas se optužuje i za to. Javnost bi također trebala znati da je za ITF turnir u Zagrebu ultimativno tražila pozivnicu uz prijetnju da neće igrati za reprezentaciju ako je ne dobije, iako je znala da po plasmanu na rang listi ima nekoliko igračica koje su ispred nje.

Oleksandra je dobila stipendiju od HOO-a i MOO-a koja se isplaćuje preko HTS-a krajem 2017 za razdoblje rujan – prosinac 2017. u iznosu od 38.100,00 kuna za taj period. Stipendiju je nastavila  dobivati u 2018. godini s time da je iznos od 38.000,00 kuna dobivala kvartalno. Realizacija programa išla je kroz HTS na isti način na koji se realiziraju razvojni programi za igrače, a to znači refundacija troška za turnire, opremu, vitaminizaciju i slično. Ukupan iznos za 2018. je 115.000,00 kuna i, samo za usporedbu, veći je od iznosa HOO-a koji je u 2018. godini dobio tenisač, kandidat za Olimpijske igre u Tokiju 2020.

HTS još jednom podvlači da je otvoren za razgovor i rješavanje problema ukoliko postoje, na dobrobit mlade tenisačice. Još jednom naglašavamo da HTS mora voditi, i strogo vodi, računa o namjenskom trošenju sredstava za juniorski program, na temelju postojećih pravilnika", stoji u priopćenju HTS-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara