OI TOKIO

Scene koje lome srca sportaša: Olimpijsku baklju u Japanu dočekale prazne tribine

Scene koje lome srca sportaša: Olimpijsku baklju u Japanu dočekale prazne tribine
Foto: EPA

OLIMPIJSKI plamen je stigao u petak u Japan uz ograničeni doček zbog pandemije koronavirusa koja dovodi u pitanje održavanje najvećeg svjetskog natjecanja.

Baklja je sletjela u zračnu bazu Matsushima koja se nalazi u sjeveroistočnom dijelu zemlje. Ta je regija posebno izabrana kao simbol obnove zone devastirane u tsunamiju 11. ožujka 2011. nakon čega je uslijedila nuklearna nesreća u Fukushimi.

Bivši olimpijski pobjednici Saori Yoshida i Tadahiro Nomura su spustili baklju iz zrakoplova koji je doletio iz Grčke i prenijeli je pored počasne straže. 

Nakon govora predsjednika organizacijskog odbora OI Tokio 2020. Yoshira Morija, zapalili su plamen na velikom ružičastom pozlaćenom kotlu u obliku cvijeta japanske trešnje. 

"Bilo je predviđeno da baklju dočekaju djeca, no odlučili smo smanjiti opseg svečanosti zbog sigurnosti", kazao je  Mori.

Prolazak baklje kroz Japan će biti popraćen svečanostima svedenima na minimum, a ona će krenuti na put po zemlji 26. ožujka iz regije Fukushima bez gledatelja. 

Također neće biti gledatelja na etapama gdje će se predavati baklja, a svečanosti dočeka su također otkazane i mjerit će se temperatura svakom nositelju baklje. No bit će moguće pratiti put baklje uz cestu, dok organizatori istovremeno mole da se izbjegavaju okupljanja.

Baklja će svoj put završiti 24. srpnja kada je predviđena svečanost otvaranja Igara čije je održavanje zbog krize s koronavirusom upitno. 

U četvrtak je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach izjavio za New York Times da je "preuranjeno" odgoditi Igre unatoč pandemiji .

U Japanu je do sada zabilježeno 950 slučajeva zaraze, a 33 su osobe preminule.

Više od 60 posto Japanaca traži odgodu 

Japanski premijer Shinzo Abe izjavio je u utorak da će skupina sedam svjetskih lidera (G7) podržati "kompletne" Olimpijske igre, izbjegavši odgovor na pitanje je li netko od sudionika videokonferencije spomenuo moguću odgodu Igara u Tokiju, koje bi trebale biti održane u terminu od 24. srpnja do 9. kolovoza.  

Dnevnik "Asahi" u utorak je objavio anketu među japanskim građanima koja je pokazala da je njih 63 posto za odgodu Olimpijskih igara, a 23 posto misli da bi one trebale biti održane kako je i planirano.

"Činimo sve što je u našoj moći da budemo spremni i cilj nam je održati kompletno natjecanje kao dokaz da čovječanstvo može pobijediti koronavirus", izjavio je japanski premijer tijekom videokonferencije, a tu je rečenicu ponovio i na novinarsko pitanje je li netko spomenuo moguću odgodu.

Interpretirajući premijerovu izjavu, olimpijska ministrica Seiko Hashimoto je pojasnila da termin "kompletne" znači održavanje Igara ovog ljeta u predviđenom terminu i uz nazočnost gledatelja.

Tijekom videokonferencije svjetski lideri su se obvezali da će "činiti štogod je potrebno" u borbi protiv pandemije koronavirusa te da će još bolje surađivati kako bi zaštitili zdravlje ljudi, njihove poslove i gospodarski rast, a izdali su i zajedničku izjavu u kojoj su obećali baviti se zdravstvenim i ekonomskim rizicima.

Koronavirusom je do sada zaraženo gotovo 180.000 ljudi širom svijeta, a više od 7.000 je umrlo. Epicentar pandemije je iz Kine preseljen u Europu, gdje su otkazana gotovo sva sportska natjecanja, što dodatno komplicira situaciju oko održavanja Igara u Tokiju u predviđenom terminu.

Čelni čovjek Francuskog olimpijskog odbora izjavio je u ponedjeljak da bi za održavanje OI prema planu pandemija trebala dostići vrhunac i početi jenjavati do kraja svibnja, dok je američki predsjednik Donald Trump ustvrdio da bi najgore razdoblje u borbi s koronavirusom trebalo završiti u srpnju ili kolovozu, što je mnogo dulje nego što je prethodno predviđao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara