"Semenya je hermafrodit bez maternice i jajnika"

Tekst: S.T.
Foto: AFP

AUSTRALSKI tabloid Daily Telegraph objavio je da je južnoafrička atletičarka Caster Semenya hermafrodit. U članku koji je etiketiran kao "svjetska ekskluziva" stoji da trkačica ima muške i ženske spolne organe. Semenya je na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Berlinu osvojila zlatnu medalju u utrci na 800 metara, a svojim je izgledom navukla sumnje velikog dijela javnosti da li se doista radi o ženi

U australskom tabloidu se pozivaju na izjavu njihovog izbora iz Međunarodne atletske federacije (IAAF) koji im je rekao:

"Imamo nedvojbene dokaze da je Semenya hermafrodit. Pretrage su uredno napravljene i nema nikakvih sumnji u rezultat nalaza."

IAAF je potvrdio da su jutros stigli nalazi te da će rezultate objaviti 20. ili 21. studenog

Prvi puta se sumnja u ovo potonje pojavila prije dvadesetak dana, kada je njemački Bild, pozivajući se na švicarski Blick, donio izjavu njezinog bivšeg trenera koji je želio ostati anoniman:

"Južnoafrička Republika napravila je testove u ožujku. Rezultati su jasni - nije smjela nastupiti u konkurenciji atletičarki."

Dvospolnost u ljudi stanje je nepotpune diferencijacije spola tako da osoba ima primarna i sekundarna obilježja muškarca i žene. Hermafroditizam sa punovrijednim žlijezdama oba spola još nije zabilježen, većina hermafrodita imaju više ženski karakter.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara