Širić zbog prijetnji novinarki Indexa nepravomoćno osuđen kaznom zatvora, radit će za opće dobro

Širić zbog prijetnji novinarki Indexa nepravomoćno osuđen kaznom zatvora, radit će za opće dobro

Foto: Index 

OSJEČKI moćnik i dugogodišnji šef hrvatskih nogometnih sudaca Željko Širić pred Općinskim sudom u Osijeku nepravomoćno je osuđen za kazneno djelo prijetnje novinarki Indexa Dei Redžić nakon utakmice hrvatske reprezentacije na stadionu Gradski vrt u Osijeku 16. listopada 2012. godine. Željku Širiću, koji je godinama bio jedan od od najutjecajnijih ljudi Hrvatskog nogometnog saveza, izrečena je kazna zatvora od šest mjeseci a koja se zamjenjuje radom za opće dobro u trajanju od 60 radnih dana. 

Novinarka Indexa Dea Redžić nakon nogometne utakmice Hrvatske i Walesa 2012. godine mobitelom je snimala Širića koji je u VIP prostor pokušao uvesti svoje poznanike bez potrebnih akreditacija. Tom je prigodom Širić novinarki oduzeo mobitel, novinarsku akreditaciju te joj prijetio, i to sve u svojstvu VIP gosta Hrvatskog nogometnog saveza. Prema navodima novinarke u optužnici, Širić se s mobitelom zaključao u zahodu prijeteći da će mobitel razbiti te poslati na kućnu adresu.

Službeni mobitel Indexovoj novinarki vratio je djelatnik II policijske postaje Osijek Davor Lukenda, koji je u svojstvu svjedoka, kako se navodi u presudi, također ukazao na alkoholizirano stanje optuženika. Nakon postupanja temeljne policije iz Osijeka Željko Širić iste večeri priveden je zbog alkoholiziranosti te remećenja javnog reda i mira, ali je optužni prijedlog temeljem članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i čl. 4 Zakona o sprječavanju nereda na sportskim događajima odbačen. No, u postupku koje je pokrenulo Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku, nastavno na prijetnje upućene novinarki Indexa sudac Općinskog suda u Osijeku Mirko Ljubičić donio je nepravmoćnu osuđujuću presudu temeljem čl. 129 st. 1 i 3 Kaznenog zakona, a kažnjivo po čl. 129. st. 3 Kaznenog zakona čl 129 s. 1 i 3 Kaznenog zakona, a zbog kaznenog djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina - prijetnje.

Olakotna okolnost Širiću zasluge iz Domovinskog rata 

Prilikom odlučivanja sud je kao olakotnu okolnost uzeo u obzir činjenice da je Širić sudionik Domovinskog rata tijekom kojeg je obnašao brojne zapovjedne dužnosti te do sada nije kazneno kažnjavan.

U nepravomoćnoj presudi od 23. travnja sudac Ljubičić obrazložio je da motiv za Širićeve prijetnje novinarki Indexa vidu u njezinom novinarskom radu i praćenju rada optuženika kroz sudačku organizaciju i HNS.

"Željko Širić kriv je što je 16. listopada 2012. godine u prostoru stadiona NK Osijek po dovršetku nogometne utakmice između reprezentacija Hrvatske i Walesa koju je Dea Redžić pratila u svojstvu novinarke portala Index, prišao oštećenoj, uzeo je mobitel iz ruke i s vrata skinuo akreditaciju te povišenim tonom rekao: "Što snimate, vidjet ćete ti, sada znamo gdje živite pa će mobitel stići na kućnu adresu", čime je kod oštećenice, znajući za njezine osobne podatke i priloge koje radi kao sportska novinarka izazvao osjećaj straha i uznemirenosti, dakle drugome je ozbiljno prijetio kakvim zlom da bi ga ustrašio i uznemirio, a kazneno djelo počinjeno je prema odgovornoj osobi u svezi s njezinim radom. Time je počinio pod točkom 1. kazneno djelo protiv slobode i prava čovjeka i građanina te mu se izriče kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci, a koja se zamjenjuje radom za opće dobro u trajanju od 60 dana"; navodi se u nepravomoćnoj presudi. 

Željko Širić tijekom suđenja izjavio je da se ne osjeća krivim po točkama optužnice. 

Sud drži da je motiv Širićevih prijetnji Indexovo praćenje njegovog rada u HNS-u i sudačkoj organizaciji 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po ocjeni suda prijetnje koje je uputio Željko Širić predstavljaju objektivno ozbiljnu prijetnju oštećenici od strane optuženika iz razloga što je snimala da se optuženik povišenim i uznemirenim tonom obraćao zaštitarima koji u VIP prostor nisu htjeli pustiti njegove poznanike bez potrebnih akreditacija, a isto tako što je kao novinarka pratila rad optuženika i imala je puno priloga o njemu u svezi rada kroz sudačku organizaciju i Hrvatski nogometni savez, što sud drži da je motiv zbog kojeg je optuženik kritične zgode prijetio.

OPŠIRNIJE O LIKU I DJELU ŽELJKA ŠIRIĆA:

>>> Željko Širić nakon prijetnji i fizičkog napada na novinarku Indexa trijeznio se u pritvoru

>>> Index ekskluzivno objavljuje nepravomoćnu presudu Željku Širiću za pošteno suđenje: Skupljao je mito po parkiralištima i obećavao poželjne suce

>>> Ekskluzivne fotografije: Željko Širić na Maracani dila karte za utakmicu BiH 

>>> Tko je sve štitio kriminal u hrvatskog nogometu? 

>>> Željko Širić - lik i nedjelo: Siledžija i Mamićev prijatelj, koji s ratnim zločincem drma Osijekom 

>>> Index doznaje: Željku Širiću prijeti zatvor zbog studentske prevare 

>>> Željko Širić opet osuđen uvjetno zbog bespravne gradnje na Braču

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara