LIGE PETICE

Skandalozna naslovnica kultnog Corriere dello Sporta

Skandalozna naslovnica kultnog Corriere dello Sporta
Screenshot: Corriere dello Sport

DERBI 15. kola Serie A, koji sutra od 20.45 igraju Inter i Roma, legendarni Corriere dello Sport najavio je skandaloznom naslovnicom.

Novina s gotovo 100-godišnjom tradicijom, koja je dva puta postavljala rekord najprodavanijeg dnevnog lista u povijesti zemlje i koju svakog dana čitaju stotine tisuća Talijana, izazvala je ogorčenje udarnom stranicom.

Na njoj su Interov tamnoputi napadač Romelu Lukaku i također tamnoputi Romin branič Chris Smalling te veliki naslov "Crni petak". 

Ispod ovako senzacionalističke i neukusne udarne opreme i to u sezoni kada talijanski nogomet i društvo općenito potresa najjači val rasizma do sada, CDS dodaje malim slovima: "Od dolaska iz Manchester Uniteda u Italiju postali su važni igrači njihovih momčadi, zauzeli su čvrst stav protiv rasizma, zvijezde su momčadi koje se bore za Scudetto i Ligu prvaka..."

Zašto je ova naslovnica rasisistička iako se protiv rasizma navodno bori?

Dakle nakon bombastičnog naslova i slike koji izgledaju kao loša i jeftina šala nastala na snažnom valu rasizma u Italiji, koji je zapljusnuo Lukakua, zatim Balotellija i to tako da ga vrijeđaju ne samo suparnički navijači, nego i vlastiti predsjednik, sitno je napisano kako je to zapravo zamišljeno kao borba protiv rasizma i da je zato u naslovu fokus bio na boji kože spomenutih igrača. 

Ali ovo je svejedno potpuno promašena i rasistička naslovnica, zato što naslovom, slikom i opremom "vrišti" samo o boji kože nogometaša i to u tako delikatnom trenutku. Uostalom, otkad se to borba protiv rasista i rasizma vodi tako da se o žrtvama njihovih napada govori ili piše rasističkom retorikom?

Namjera CDS-a je možda bila časna, ali je izvedena očajno, jako lošom šalom ili dosjetkom na račun boje kože onih koju su upravo zbog toga žrtve napada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara