Sličice i vuvuzele, bogataši i sirotinja, bombe i Robben: Kako izgleda "dan prije"

Tekst: Zvonko Alač
Foto: AFP

PRIPREME za početak SP-a su na samom kraju, kako u Južnoj Africi, tako i u ostatku zemljine "lopte". Kao što vidite iz priloženih fotografija, način na koji posredni i neposredni akteri provode "zatišje pred buru" ukazuje na ogromne razlike između sudionika globalnog spektakla.

> SVE O SP-u NA INDEXOVOJ TEMI

> Misija Afrika: Sjeća li se još netko Hrvatske?

< Predstavljamo gradove SP-a: Od zlatnog grada do malog Nelspruita

< Osvrt na prošlost: Najstrijelci SP-a

< Sve o sudionicima prvog afričkog SP-a

> Afrička klima "mazi" Sjever Europe

Čileanski dječaci vrijedno su prionuli popunjavanju neizostavnih albuma sa sličicama i prije nego što će njihova reprezentacija 16. lipnja igrati prvu utakmicu skupine protiv Hondurasa, već su popunili dvolisnicu s Bielsinim izabranicima.

Komentatori HTV-a nisu jedini razlog zbog kojih će mnogi  utakmice gledati ugašenog tona. Vuvuzele, trube koje proizvode beskrajno iritantan i zatupljujuć zvuk, neizostavan su dio južnoafričkog navijačkog folklora i nije bilo šanse da organizatori udovolje apelima mnogih (od Berta van Maarwijka do Xabi Alonsa) da se zabrani njihovo unošenje na stadione.

Od reprezentacija, najviše pažnje van terena je plijenila Španjolska, koja je tek sinoć s madridskog aerodroma Barajas krenula prema Johannesburgu. Prvaci Europe si mogu dopustiti takav "luksuz" jer prvu utakmicu igraju za tjedan dana.

Za to vrijeme u slamovima Soweta, dječica po ispucanom asfaltu crtaju zastave, sretne poruke zahvale Fifi i međunarodnoj zajednici, dok se u Johannesburgu održava summit bogatih i moćnih lobista nakon Fifinog godišnjeg kongresa. David Beckham ipak neće propustiti SP, ako već zbog ozljede nije na Capellovom popisu, došao je boriti se za SP u Engleskoj 2018., kao potpredsjednik Organizacijskog odbora. Društvo mu je na gala-večeri pravio još jedan Londončanin, Roman Abramovič.


Kao i u Hrvatskoj za vrijeme prošlog Eura, Južnu Afriku je zahvatila manija postavljanja zastavica s plastičnim postoljem na krovove auta, a za one čija prijevozna sredstva ne navijaju ni za koga, prodavači su po ulicama pripremili štandove s običnim zastavicama svih zemalja sudionica.

Paragvajci širom zemlje na specifičan način stvaraju kolorit za SP - preko ulica su na konopcima za sušenje odjeće obješeni dresovi, a Arjen Robben, praćen desecima kamera i objektiva se u luksuznom terencu dovezao do idilične kućice svog fizioterapeuta u Rotterdamu, kako bi nacija konačno odahnula poslije spasonosne masaže.

Kada govorimo o sigurnosnom aspektu Prvenstva, to je nažalost s pravom prenaglašeno, jer jučer je u centru Durbana (gdje u nedjelju imaju Njemačka i Australija) zbog dojave o bombi evakuirano nekoliko ulica, a sve treninge i kampove reprezentacija osiguravaju mnogobrojni policajci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara