Slovenci diskriminiraju Hrvate: Nema Eura 2008. na kablovskom HRT-u!

SAVEZ hrvatskih udruga u Sloveniji danas je pri Okružnom sudu u Ljubljani uložio prijedlog za izdavanjem privremene odluke protiv triju slovenskih televizijskih kabelskih operatera koji namjerno blokiraju signal drugog programa Hrvatske radio televizije (HRT), javlja 24ur.

Naime, slovenske ljubitelje nogometa  ljuti to što prilikom prijenosa nogometnih utakmica na HRT 2, slovenski kabelski operateri zatamnjuju program hrvatske televizije.

Odvjetnici koji zastupaju Savez hrvatskih udruga stoga upozoravaju na problem te najavljuju podnošenje kaznenih prijava. Odvjetnik Vladimir Bilić iz odvjetničkog ureda "Mramor, Sorta, Bilić & Holec", od kabelskih operatera UPC Telemach, Ljubljanski kabel i T-2 sudskim putem traže da hitno prestanu sa zatamnjivanjem programa HRT 2 te sudu predlažu njihovo kažnjavanje s po 100.000 eura za svaki dan kršenja eventualne sudske odredbe.

Operateri krše Ustav Slovenije

Odvjetnici su u priopćenju za javnost naveli da kabelski operateri na taj način diskriminiraju pripadnike hrvatske nacionalnosti koji žive Sloveniji, a diskriminacija se očituje i u tome što se istovremeno dok se zatamnjuje program HRT-a, putem kabelskih operatera nesmetano može pratiti program ORF-a koji također prenosi utakmice europskog nogometnog prvenstva.

Zatamnjivanjem programa HRT 2 pripadnicima hrvatske nacionalnosti se onemogućuje upotreba svojeg jezika, što je zagarantirano 61. članom slovenskog Ustava, upozoravaju odvjetnici.

Podsjetili su da su se slične stvari događale prije dvije godine kada se u Njemačkoj odigravalo svjetsko nogometno prvenstvo i kada je Savez hrvatskih društava u Sloveniji na jednak način pravnim putem ishodila zabranu takvog ponašanja kabelskih operatera. Savez je za ovaj put najavio podnošenje kaznenih prijava koje se pripremaju i koje će danas biti predane nadležnim državnim tužiteljstvima.

Hrvatski Savez se obratio i čuvarici ljudskih prava u Sloveniji, Uredu za zaštitu potrošača i Uredu za očuvanje konkurentnosti.

I.K.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara