SLOVENIJA ODLAZI S EURA? "Idemo do kraja protiv EHF-a!"

SLOVENIJA ODLAZI S EURA? "Idemo do kraja protiv EHF-a!"

Foto: Marko Lukunić / Pixsell

ŠOKANTNA završnica meča Slovenije i Njemačke na Euru u Zagrebu, na kojem su litavski suci Nijemcima po isteku igre dosudili sedmerac i gol za konačnih 25:25, razbjesnila je Slovence.

Toliko da ozbiljno razmatraju o prosvjednom napuštanju Eura kolo prije kraja natjecanja u skupini i sutrašnje utakmice protiv Crne Gore. Usprkos tome što bi Slovencima za prolazak grupe bio dovoljan i remi u tom susretu.
 
Korak bliže ovoj odluci došli su nakon što je EHF odbio njihovu žalbu na kontroverznu sudačku odluku i registrirao utakmicu rezultatom do kojeg je došlo njemačkim golom iz kaznenog udarca deset minuta nakon kraja utakmice. 
Franjo Boninc, predsjednik Slovenskog rukometnog saveza i ostali čelnici, izjavili su da će danas, ili najkasnije do sutra ujutro, donijeti konačnu odluku hoće li na radikalan način iskazati ogorčenje onim što smatraju da je teška sudačka nepravda na njihovu štetu, kako bi aktualni prvak Europe ostao pošteđen sramotnog poraza od autsajdera.
 
Slovenci naglašavaju da su spremni na sve vidove borbe protiv EHF-a:
 
"Idemo do kraja. Razmatramo o podizanju sudske tužbe protiv EHF-a, kao i o prijavi CAS-u, vrhovnom sportskom sudu u Lausannei. U svakom slučaju, nećemo prihvatiti EHF-ovo odbijanje naše tužbe", izjavio je Goran Cvijić, glavni tajnik Slovenskog rukometnog saveza. 
 
Slovenci imaju rok danas do 20 sati za podnošenje žalbe na odbijenicu koju im je poslao EHF, a direktor reprezentacije Uroš Mohorič poručuje da će to svakako učiniti: 
 
"Kao razlog zašto nam je odbijena žalba navodi se da nemamo pravo osporavati odluke sudaca, delegata, niti delegiranje sudaca. I to bez obzira na to jesu li sudačke odluke u skladu s rukometnim pravilima ili ne. Rezultat ostaje nepromijenjen. Ali, bez obzira na sve to, ova naša žalba bit će još detaljnije obrazložena od prethodne."
Podsjećamo, u infarktnoj završnici u režiji litavskih sudaca Mindaugasa Gatelisa i Vaidasa Mazeika, Slovenija i Njemačka odigrale su 25:25, iako je pet minuta nakon susreta na semaforu pisalo Slovenija - Njemačka 25:24.
 
Slovenci su sedam sekundi prije kraja zabili gol za, činilo se, pobjedu, prije nego što su suci odlučili pregledati snimku.
 
Nakon gotovo deset minuta litavski sudački par isključio je Blagotinšeka i dosudio Nijemcima sedmerac.
 
U tom trenutku slovenski izbornik Veselin Vujović potpuno je izgubio živce i stao na gol kao da će on braniti sedmerac. Dugo je razgovarao sa sucima, koji ga nisu pretjerano slušali i Reichmann je gotovo deset minuta nakon završetka utakmice sa sedam metara zabio za konačnih 25:25.
 
Zašto se to dogodilo?
 
Nakon što je Janc zabio gol za vodstvo Slovenije, Nijemci su jurnuli na centar izvesti loptu. Dok su Slovenci slavili pobjedu, Drux je želio  očajnički opaliti prema golu, ali ga je Blagotinšek na centru blokirao.
 
Ni to nije problem, nego je sporno to što slovenski igrač nije bio udaljen tri metra od izvođača. Pravila su, u tom slučaju, vrlo jasna:
 
"Ako u posljednjih 30 sekundi igre, dok lopta nije u igri, igrač odugovlači ili sprječava protivnika da izvede loptu ili zapuca prema golu sudac ga mora diskvalificirati te dosuditi sedmerac za protivničku momčad", stoji u revidiranim pravilima IHF-a koja su na snazi od 2015. godine.
 
Da je Blagotinšek stao metar dalje i samo digao ruke te blokirao udarac, sve bi bilo u redu. No ovako, suci su u pravu.
 
Slovenski izbornik Vujović po konačnom završetku meča kiptio je od bijesa i govorio da europski rukomet "vode idioti."
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara