"Španjolci će skupo platiti za ovu sabotažu"

"RUKE su nam zavezane, možemo samo i dalje ustrajati na ubrzanju postupka za B nalaz. Pokušali smo u tijeku dana kontaktirati španjolski rukometni savez, ali nitko se nije javio. No, nećemo mi njih puno zivkati. Dominikovićev klub, kao što i sami znate, iskazao je maksimlanu podršku i jasno je da sve kreće od tamošnjeg saveza. Oni su znali da Lino uvježbava Dominikovića i čekali su zadnji dan da pošalju dopis. Mogli su nas obavijestiti 24. prosinca, pa bi drugačije vježbali i na kraju, mirni čekali nalaz B testa." - ogorčen je, dan uoči početka rukometnog SP-a u Njemačkoj, predsjednik rukometnog saveza Željko Kavran.

Čudno, pomislili smo. Jer u španjolskom rukometnom savezu ljubazni gospodin na lošem engleskom nekoliko nam je puta kazao ne smije dati bilo kakve informacije. Urgirala je liječnička komisija IHF-a. Ali, kazao je i da su ujutro zvali čelnici hrvatskog rukometnog saveza, odbijajući, makar u grubim crtama, iznijeti sadržaj telefonske rasprave.

"Ovo je čista sabotaža i namjerna destabilizacija hrvatske rukometne reprezentacije i mi ćemo dati sve od sebe da raskrinkamo ovaj skandal.  Našem igraču dajemo maksimalnu podršku, iako se ne mogu zakleti da će B nalaz biti negativan. To nitko ne može. No, pokaže li se da je sve u redu, Španjolci će skupo platiti. Jednog mladog čovjeka dovesti u ovakvu situaciju, to je čisti horor. Moramo mu pomoći jer proživljava najteže trenutke, ne u karijeri, već u čitavom životu. Razgovarao sam s njim, ne možete ni zamisliti kao se osjeća dok svi njegovi suigrači kreću na SP. Govorio je kroz suze, pogotovo uz ovoliki pritisak medija." - nizao je Kavran optužbe na račun Španjolaca.

U međuvremenu su stigli podaci koje nam je liječnik Marin Miškulin, unatoč inzistiranju, više puta decidirano odbio predočiti. Dominiković je pozitivan na blagi diuretik, koji često koriste boksači kako bi prilikom prelaska u lakšu kategoriju smanjili masu. Također se zna upotrebljavati za prikrivanje nekih jačih dopinških sredstava, obzirom da se u slučaju blaže varijante plaća novčana kazna. No, ta je mogućnost Dominikoviću oduzeta upravo ih razloga što Španjolci imaju izvanredan tajmnig.

Sporni uzorak Dominiković je dao nakon polufinalnog susreta Asobal kupa u Ademaru, 20. prosinca.

Predsjedik San Antonia: Za Davora i ruku u vatru ako treba

Jose Ignacio San Miguel, predsjednik San Antonio Portlanda burno je reagirao nakon dojave o pozitivnom doping testu neizostavnog igrača vodeće momčadi španjolsjke lige. Izrazio je svoje golemo iznenađenje rezultatima testa, ali poručio da Dominiković ima njegovu neizmjernu podršku.

"Za njega bih stavio desnu ruku u vatru. Siguran sam da je došlo do nekakve pogreške." - žustro je ispalio, razgovarajući sa španjolskim novinarima.


"Ovo je veliki udarac za naš klub. Još uvijek prikupljamo informacije, moramo biti maksimalno oprezni i sistematični obzirom da Davor nije u Španjolskoj. No, u ime cijelog kluba još jednom želim poručiti da u potpunosti vjerujemo u njegovu nevinost. On se kune da nije uzeo bilo kakvu nedozvoljenu supstancu i sve dok se ne dokaže suprotno, ima našu podršku."

San Miguel proteklih je dana često razgovarao s Dominikovićem koji, kaže, proživljava osobnu dramu. Također je potvrdio saznanja liječnika Miškulina, dodajući da je Dominiković pozitivan na vrlo blagi diuretik, a ne na bilo kakav stimulans.

Odluku Hrvatskog rukometnog saveza da na Svjetsko prvenstvo u Njemačku reprezentacija ode bez Dominikovića zbog sumnje na doping San Miguel je osudio: "To nije dobro za igrača, budući da su ga tako unaprijed proglasili krivim. Trebali su mu pružiti mogućnost da se obrani i dokaže da nije uzimao nedopuštena sredstva".

"Hrvatski rukometni savez nije znao za rezultate testa dok im sam Davor nije rekao za njih. Osim toga, test na kojem je bio pozitivan u Španjolskoj ne zabranjuje mu igranje na SP-u, već je za to potreban drugi test. Španjolski rukometni savez trebao je obavijestiti Davora da je bio pozitivan na prvom testu, no to nije bilo moguće jer je on bio u Hrvatskoj. Potom bi imao pravo na drugo testiranje u kojem bi mogao dokazati da nije bio pod dopingom." - objašnjava San Miguel.

U Portland San Antoniju očekuju rasplet događaja, a obzirom da se dosad nikada nisu susreli sa sličnim slučajem, predsjednik kaže da će učiniti što god im njihov rukometni savez naloži.

"A do tad Dominiković ima punu podršku San Antonia." - zaključio je.

D.R.,M.Č.
Foto: M.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara