Španjolska leti s SP-a jer je Šukerov kolega kupovao glasove novcem nogometnog saveza?

Španjolska leti s SP-a jer je Šukerov kolega kupovao glasove novcem nogometnog saveza?

Foto: Getty Images/Guliver Image

SUSPENDIRANI predsjednik Španjolskog nogometnog saveza Angel Maria Villar rekao je u ponedjeljak kako bi Međunarodna nogometna federacija (FIFA) mogla izbaciti Španjolsku sa Svjetskog prvenstva, ali ne na njegovu inicijativu.

"Kategorički odbacujem sve optužbe da ja stojim iza toga, da je moja akcija u FIFA-i dovela do te situacije", rekao je 67-godišnji Villar na konferenciji za medije u Madridu.

Medijsku konferenciju sazvao je nakon što su prošli tjedan novine El Pais navele kako bi krovna nogometna organizacija mogla izbaciti Španjolsku s SP-a u Rusiji zbog miješanja španjolske vlade u predsjedničke izbore unutar španjolskog saveza. FIFA je u sjedište saveza poslala pismo u kojem izražava zabrinutost situacijom u savezu.

Politika se miješala u izbore nogometnog saveza

"Viši savjet za sport (CSD) onemogućava Španjolskom nogometnom savezu da poštuje zakone te će to tijelo biti jedino odgovorno ako Španjolsku izbace s prvenstva. FIFA ne traži od države da ispunjava zakone nego se samo pridržava svojih pravila i statuta vezanih za saveze", rekao je Villar.

CSD je institucija pod upravljanjem španjolskog ministarstva sporta koja inzistira da se ponove izbori za predsjednika saveza. FIFA općenito smatra da se politika i vlada ne bi trebale miješati u rad nogometnih saveza. Villar, koji vodi savez posljednjih 29 godina, dobio je novi četverogodišnji mandat u svibnju. Međutim, u srpnju ga privela policija pod optužbom za korupciju. Tjedan dana kasnije CSD ga je suspendirao, a savez je na godinu dana za privremenog predsjednika postavio 64-godišnjeg Juana Luisa Larreu.

"Vi ga zovete predsjednikom i tako griješite", rekao je Villar okupljenim novinarima. "On trenutno vodi savez, no nije demokratski izabran. Predsjednik sam ja. On jest sposoban čovjek premda mi se u nekim stvarima ne sviđa. Neke stvari radi dobro, a neke ne", dodao je.

Šukerov kolega novcem nogometnog saveza kupovao glasove na izborima. Zvuči poznato?

Villar je u kolovozu pušten iz pritvora nakon što je uplatio jamčevinu od 300.000 eura kao garanciju da neće pobjeći iz zemlje. Optužen je za nezakonito korištenje novca nogometnog saveza te za potplaćivanje dužnosnika regionalnih saveza. Davanjem mita dobivao je njihovu podršku te se godinama održavao na čelu saveza jedne od najboljih reprezentacija svijeta, tvrdi državno tužiteljstvo.

"Nedužan sam. Sve je ovo bilo pripremljeno. Jedna osoba je rekla kako je iskorištena protiv mene. U ovoj zemlji postoje otvoreni sudski procesi, a kasnije se pokaže da su tužitelji pogriješili. U Španjolskoj se njima ništa ne događa, no mi ostali idemo u zatvor", istaknuo je Villar. "Protiv mene je pokrenut linč, a u Španjolskom nogometnom savezu izvršen je državni udar. No ne vjerujem da će me vratiti u zatvor jer nisam ništa učinio", naglasio je.

Slučaj bi mogao biti zanimljiv i zbog situacije u hrvatskom nogometu. Davor Šuker bi za četiri dana na Izbornoj skupštini HNS-a trebao osvojiti novi mandat nakon što je iz utrke eliminirao Darija Šimića i bivše reprezentativce. Kao i u slučaju Španjolske, i u Hrvatskoj je nogomet usko povezan s politikom te u Šukerovom IO-u i skupštini HNS-a sjede HDZ-ovi državni dužnosnici i lokalni moćnici. Isti ljudi vode županijske saveze koji su i prije Izborne skupštine pokopali jedinog protukandidata, a neki od njih podržali su Šukera tek nakon što su im Šuker ili njegovi lobisti obećali novac namijenjen razvoju hrvatskog nogometa. Predsjednik UEFA-e nedavno je priznao da ne zna ništa o HNS-ovom odustajanju od izgradnje nogometnog kampa na Sveticama, nakon čega je UEFA-in novac prenamijenjen za novi Šukerov projekt - obnovu travnjaka širom Hrvatske. U HNS-u tvrde da sve rade uz blagoslov UEFA-e, ali još uvijek od javnosti skrivaju detalje o načinu trošenja tih sredstava.

Zanimljivo, Villar je u IO UEFA-e izabran zajedno s Davorom Šukerom prije dvije godine.
 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Španjolski savez: Nitko nas neće izbaciti s SP-a

Španjolski nogometni savez priopćio je u petak kako je dobio obavijest iz FIFA-e, ali da se ne radi o prijetnji izbacivanjem sa Svjetskog prvenstva, već upitu oko nastale situacije.

"Nitko nas neće izbaciti sa Svjetskog prvenstva. To je nemoguće. FIFA samo želi znati što se događa", rekao je privremeni predsjednik Larrea. Rekao je kako će se u siječnju španjolski ministar sporta sastati s predsjednikom FIFA-e Giannijem Infantinom. "To će biti informativni sastanak, a ne susret oko kazne", rekao je Larrea.

Ministar sporta Inigo Méndez de Vigo obavijestio je španjolskog premijera kako je dobio dopis u kojem predstavnici FIFA-e traže primanje. "Siguran sam da će Španjolska igrati na Svjetskom prvenstvu te sam siguran kako će ga osvojiti", rekao je Mariano Rajoy, predsjednik Narodne stranke desnog centra na vlasti od 2011. godine.

Predsjednik nogometnog saveza premijeru Španjolske ponudio posao ako se vrati na vlast

Villar je rekao kako ga čudi da premijer "sve zna" te se našalio na Rajoyev račun. "Vratim li se na dosadašnje mjesto, ponudit ću mu mjesto pomoćnika jer bi tako sigurno zarađivao više nego premijer", naglasio je.

Španjolska je 2010. godine osvojila Svjetsko prvenstvo te je jedan od favorita za osvajanje prvenstva koje u lipnju počinje u Rusiji. Villar tvrdi da ne ovisi o njemu odlazak Španjolske na to prvenstvo.

"Mojom ostavkom problem se neće riješiti. Kriv je CSD. Problem je u tome što to tijelo i dalje inzistira na ponavljanju izbora premda je sud priopćio kako su izbori bili regularni. Inzistira se na izborima premda ih zakon ne dopušta. Ništa se neće riješiti mojoj smjenom", rekao je.

Tvrdi da se u Njemačkoj ili Ujedinjenom Kraljevstvu ovakvi slučajevi ne mogu dogoditi jer ondje država poštuje autonomiju saveza čime su ispunjeni kriteriji FIFA-e. Konačna odluka o ponavljanju izbora u savezu trebala bi biti donesena idući mjesec.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara