PLIVANJE

Splićanin Franko Grgić svjetski je juniorski prvak na 800 metara slobodno

Splićanin Franko Grgić svjetski je juniorski prvak na 800 metara slobodno
Screenshot/Instagram

FRANKO GRGIĆ osvojio je zlatnu medalju na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Budimpešti na 800 metara slobodno. 

Pobijedio je 16-godišnjak rezultatom 7:45.92 ispred Rusa Sibirceva i Australca Neilla koji su za njim zaostali više od dvije sekunde. 

U ožujku je na bazenu Kantrida u Rijeci za vrijeme ekipnog prvenstva Hrvatske srušio hrvatski rekord na 1500 metara i tako isplivao normu za Olimpijske igre.

Mladi Splićanin iz plivačkog kluba Jadran isplivao je 1500 metara slobodno za 14:56.55 minuta i tako postao prvi hrvatski plivač koji je tu disciplinu završio za manje od 15 minuta.

Grgić je postavio hrvatski rekord tako što je stari, koji je na EP-u 2018. godine isplivao njegov klupski kolega Marin Mogić, popravio za gotovo osam sekundi.

Frankovo čudo u Rijeci

Da stvar bude bolja, Grgić je tim rezultatom ostvario olimpijsku normu te je osigurao plasman u Tokio 2020. godine, a njegov rezultat je najbolji u svijetu u ovoj plivačkoj sezoni.

Prestigao je Britanca Daniela Jervisa i Australca Jacka McLoughlina, a da je kojim slučajem Amerikanac, srušio bi američki rekord u svojoj dobnoj skupini koji stoji još od 1976. godine. Amerika je najveća plivačka sila s gotovo 400.000 registriranih plivača.

Grgić je u Puli pomeo konkurenciju. Marin Mogić je bio drugi sa skoro 22 sekunde zaostatka, a treće mjesto osvojio je Đivo Damić iz Juga.

"Da, to je stvarno sjajan rezultat, ali ne bih želio da se od toga radi senzacija. Za mene to nije iznenađenje jer nam je ići ispod 15 minuta cilj još od ljeta pa sam znao da Franko to ima. Što se svjetske liste rezultata ove sezone tiče, naš Grgić je trenutačno prvi, ali to će se uskoro promijeniti jer velike plivačke nacije tek moraju održati svoja prvenstva", rekao nam je Grgićev trener Mate Ružić.

BREAKING NEWS. A norma za Tokio Franka Grgića. 14:56.55. Idemooooooo!!!!!!!

Posted by Plivački Klub Jadran on Saturday, March 16, 2019

Franko je jedna od najvećih hrvatskih plivačkih nada, a tek je Duje Draganja u tako ranoj dobi imao olimpijsku A normu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara