Splićanin sa 16 godina srušio hrvatski rekord i ispunio olimpijsku normu

Splićanin sa 16 godina srušio hrvatski rekord i ispunio olimpijsku normu
Foto: PK Jadran

NEVJEROJATAN rezultat ostvario je 16-godišnji plivač Franko Grgić na prvenstvu Hrvatske koje se prošlog vikenda održavalo u Puli.

Mladi Splićanin iz plivačkog kluba Jadran isplivao je 1500 metara slobodno za 14:56.55 minuta i tako postao prvi hrvatski plivač koji je tu disciplinu završio za manje od 15 minuta. Grgić je postavio hrvatski rekord tako što je stari, koji je na EP-u 2018. godine isplivao njegov klupski kolega Marin Mogić, popravio za gotovo osam sekundi.

Da stvar bude bolja, Grgić je tim rezultatom ostvario olimpijsku normu te je osigurao plasman u Tokio 2020. godine, a njegov rezultat je najbolji u svijetu u ovoj plivačkoj sezoni. Prestigao je Britanca Daniela Jervisa i Australca Jacka McLoughlina, a da je kojim slučajem Amerikanac, srušio bi američki rekord u svojoj dobnoj skupini koji stoji još od 1976. godine. Amerika je najveća plivačka sila s gotovo 400.000 registriranih plivača.

Grgić je u Puli pomeo konkurenciju. Marin Mogić je bio drugi sa skoro 22 sekunde zaostatka, a treće mjesto osvojio je Đivo Damić iz Juga.

"Da, to je stvarno sjajan rezultat, ali ne bih želio da se od toga radi senzacija. Za mene to nije iznenađenje jer nam je ići ispod 15 minuta cilj još od ljeta pa sam znao da Franko to ima. Što se svjetske liste rezultata ove sezone tiče, naš Grgić je trenutačno prvi, ali to će se uskoro promijeniti jer velike plivačke nacije tek moraju održati svoja prvenstva", rekao nam je Grgićev trener Mate Ružić.

Franko je jedna od najvećih hrvatskih plivačkih nada, a tek je Duje Draganja u tako ranoj dobi imao olimpijsku A normu.

"Želim da on i svi ostali dečki u klubu ostanu čvrsto na zemlji, da ne polete. Imaju veliki talent, ali kako je Dražen Petrović jednom dobro rekao, talent je pet posto, a sve ostalo je rad. Franko radi kao konj. Prije škole ide na treninge, poslije škole je opet u bazenu i maksimalno je posvećen plivanju. Samo tako se može naprijed, ali polako. Olimpijske igre sad mora zaboraviti jer ga čekaju Europsko juniorsko prvenstvo, Europske igre mladih, a onda i Svjetsko juniorsko prvenstvo. Tek nakon toga ćemo se baviti Olimpijskim igrama, ali na dobrom smo putu", zaključio je Ružić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara