HAJDUK

Splitski gradski vijećnik o Hajduku: Klub je okupiran

Splitski gradski vijećnik o Hajduku: Klub je okupiran
Foto: Pixsell

SPLITSKI gradski vijećnik Josip Markotić (Most) na svom Facebook profilu komentirao je stanje u Hajduku nakon što je splitski klub ispao iz Europe zbog debakla protiv malteške Gzire u 1. pretkolu Europa lige. Osim toga, Hajduk je smijenio trenera Sinišu Oreščanina, a za novog trenera imenovan je Damir Burić, bivši trener Hajduka i prijatelj predsjednika Hajduka Marina Brbića.

Objavu Josipa Markotića prenosimo u cijelosti: 

"Prije osam godina političkom odlukom većinski vlasnik Hajduka Grad Split prepustio je Udruzi Naš Hajduk upravljanje Hajdukom i na taj način iz kluba tobože ‘maknuo politiku’ a u klub doveo ‘stručne i poštene’. Svih ovih 8 godina Grad gleda i nijemo promatra kako ‘stručni i pošteni’ nekad slavni klub pretvaraju u ‘K Plus’ trgovačko društvo u kojem je od sportskih rezultata važnija trgovina i isplaćivanje bonusa i premija.

Iako su iz Udruge godinama mantrali kako oni ne upravljaju nego "samo" organiziraju izbore, danas je vjerojatno i zadnjem naivcu jasno da bez odobrenja Udruge Uprava na čelu s predsjednikom ni nos ne smije obrisati. Da se ovako kako se upravlja Hajdukom upravljalo bilo kojom drugom firmom u vlasništvu Grada, 90% vijećnika bi napravilo takvu dramu i galamu prema kojoj bi zvukovi s Ultre zvučali poput ‘Zeke i potočića’. Ali kad je Hajduk u pitanju nas 35 šutimo kao bubice. Naivni su svi oni koji misle da će Grad i Gradsko vijeće nešto poduzeti po tom pitanju. Nećemo poduzeti ništa.

Ne zato što ne bismo bili svjesni što se događa i ne stoga što nam nije jasno da ovakav način vođenja kluba više nema smisla. Itekako smo svjesni i itekako dobro znamo o čemu se radi. Većina nas je jako dobro svjesna da je Hajduk danas okupiran klub. Okupiran od onih kojima Hajduk ne znači ništa više od bankomata iz kojeg besramno izvlače bogate sinekure, istovremeno lukavo manipulirajući emocijama tisuća iskrenih i dobronamjernih navijača uvjeravajući ih i huškajući kako su za loše stanje u Hajduku krivi svi – od Mamića, HNS-a pa do već opjevanih Srba i UEFA masona. Riječju: krivi su svi osim njih.

A onda kad ti frustrirani navijači prekinu utakmice i završe u zatvoru, "stručni", "pošteni" i "transparentni’" upravitelji kluba licemjerno peru ruke i tvrde kako s tim nemaju ništa. No najvažnije od svega: Za ovakvo katastrofalno stanje nije odgovorna samo Udruga NH. Najveću odgovornost i krivicu snosi politika. Odnosno većinski vlasnik kluba, Grad Split koji je dopustio okupaciju kluba i predao ga u ruke nesposobnim diletantima.

Sve to većina nas gradskih vijećnika jako dobro zna ali poduzeti nećemo ništa. Iz jednostavnog razloga jer se bojimo. I jer kalkuliramo. Bojimo se ulice. Bojimo se medijskog razapinjanja dijela plaćenih novinara. Bojimo se gubitka glasova. I dok god je tako nikakvog značajnog pomaka na bolje u Hajduku biti neće. P.S. Stavovi izneseni u ovom tekstu moji su osobni i ne predstavljaju službeno stajalište kluba vijećnika Mosta", napisao je.

Još odlazaka

Podsjetimo, na izlaznim vratima kluba je i skaut Mario Brkljača, a atmosfera u klubu nije dobra još otkad je izbio skandal nakon kojeg je klub napustio Krešimir Gojun, šef Akademije.  On je otvorenim pismom optužio sportskog direktora Sašu Bjelanovića da je od njega tražio da Hajdukova "B" momčad pusti utakmicu Šibeniku kako bi mu pomogla u plasmanu u prvu ligu nakon čega je ušao u sukob s čelnicima kluba i ostao bez posla. 

U borbi klanova u Hajduku s jedne strane bila je zagrebačka osovina Oreščanin - Gojun koja je ima podršku i jakog ZG-ogranka Našeg Hajduka, ujedno i suvlasnika kluba, a s druge strane Marin Brbić, Saša Bjelanović i Marijo Brkljača, skaut iza kojeg, u konačnici, također stoji jedna zagrebačka ekipa. Brkljača je bivši igrač Hajduka koji je u ozbiljan posao nakon karijere ušao preko Rudeša, gdje se motao kao skaut i direktor.

Nakon par dana šutnje trener Hajduka Siniša Oreščanin oglasio se s priprema u Sloveniji, desetak dana prije prve utakmice u sezoni, te je stao uz Gojuna, zatražio ponavljanje istrage o namještanju i zaprijetio odlaskom iz kluba. Svima je bilo jasno da ne postoji način da aktualna Uprava i stručni stožer ostanu na okupu, a debakl protiv Gzire presjekao je suradnju. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara