tenis

Sprema se revolucija: Je li ovo tenis koji ćemo gledati u budućnosti?

Sprema se revolucija: Je li ovo tenis koji ćemo gledati u budućnosti?
Foto: Guliver Image/Getty Images

VEĆ treću godinu zaredom u Milanu se održava ATP Next Gen, turnir na kojem nastupaju najbolji tenisači do 21. godine života.

Osam najboljih tinejdžera će nastupiti u Milanu, a kao i svake godine, na ovom turniru bit će testirane neke inovacije.

Prošle godine su setovi bili skraćeni na četiri osvojena gema, s tie-breakom kod rezultata 3:3, a osvojena tri seta jamčila su pobjedu.

Zatim, po gemu se može odigrati najviše sedam poena, jer kod rezultata 40:40 igra se odlučujući poen, a prednost ne postoji. Kod servisa ako loptica dodirne mrežu, igra se svejedno nastavlja bez ponavljanja servisa.

Tu je i elektronsko linijsko pozivanje putem Hawk-Eye Livea, sata koji mjeri vrijeme poena na 25 sekundi, savjetovanje igrača u meču preko uređaja za postavljanje slušalica, videopregled…

Ove godine novost je da će igrači na sebi imati uređaj s GPS prijemnikom i inercijskim senzorima koji će mjeriti brzinu i smjer, rotaciju tijela i slično.

Taj uređaj nije obavezan, nosit će ga igrači koji to budu željeli, a tenisačima će tako biti dostupni svi statistički podaci vlastite igre.

"Ovo je jedinstveni turnir koji je uvijek prihvaćao nove tehnologije, a korištenje takvih uređaja pružit će neprocjenjiv uvid u stanje igračima, trenerima i liječnicima", izjavio je predsjednik ATP-a Chris Kermonde.

Alex De Minaur, Denis Šapovalov, Frances Tiafoe, Casper Ruud, Miomir Kecmanović, Mikael Ymer, Ugo Humbert i Jannik Sinner nastupit će ove godine u Milanu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara