Sramota: "Splitu nikad više vrhunski tenis!"

SJEĆATE se splitskog prizora nakon pobjede Hrvatske u polufinalu Davis Cupa, fotografije na kojoj Ljubičić i Ančić slave uspjeh svoje karijere, ali i jedan od najvećih uspjeha hrvatskog sporta? Slika koja je obišla svijet mogla bi biti posljednja takva snimljena na splitskim Gripama, mjestu koje je umjesto sretnog terena postalo poprištem novog političko-sportskog skandala.

Čelni čovjek HTS-a Radimir Čačić obećao je gradu Splitu da više nikada neće biti domaćin velikih teniskih zbivanja. No, nije Čačić jedini koji se pita kako je splitska Gradska uprava organizirajući polufinale najprestižnijeg teniskog natjecanja (u kojem su osim Hrvata sudjelovali i Rusi!) blago rečeno, uspjela ne zaraditi niti kune. Točnije, Uprava je čak uspjela napraviti manjak od 164,5 tisuća kuna.

Na račun HTS-a iz splitskog gradskog proračuna trebalo je sjesti 1,1 milijun kuna, što je dogovorena cijena za dobivanje domaćinstva. Iz Splita tvrde kako se HTS od početka odnosio vrlo nekorektno, što je gradonačelnik Puljić kazao i nakon dobivanja domaćinstva. Puljić je tada implicirao na ucjenu HTS-a te je odbio potpisati prvotni ugovor prema kojem bi Savez dobio 80 posto od zarade od karata plus apsolutno sva marketinška prava.

Čačića se već tada prozivalo da je na blef iz splitskog gradskog proračuna uspio izvući 1,1 milijun kuna, jer Split zapravo i nije imao konkurenta u natjecanju za domaćinstvo. Otkrilo se da Zagreb nikada nije bio opcija jer je Dom sportova bio zauzet, a Draženov dom ne odgovara pravilniku ITF-a, krovne svjetske teniske organizacije.

Puljiću je vrlo brzo voda došla do ušiju, a ni tlak mu nije bio ništa niži. Dugovi su došli na naplatu i splitski gradonačelnik izgubio je razumijevanje i ljepotu rječnika. Prema najnovijim informacijama, HTS još nije vidio sporni milijun i tu, nažalost, počinje i završava priča o Davis Cupu, jedna od najljepših priča ove godine.

Puljić sada priča kako mu je davno sugerirano da nema što plaćati jer su Gripe ionako bile jedina slobodna hrvatska dvorana. Možda je trebao reagirati prije potpisivanja ugovora, jer na Čačićevu milosrdnost svakako nije mogao računati. Puljić se s pravom poziva na pohvale organizatorima, kao i na Ruse koji su u zadnji tren otkazali VIP lože i kupovinu određenog broja karata za tribine.

Ivan Kuret, splitski dogradonačelnik, u to je ime kazao kako bi bez takvih iznenađenja prihodi bili na razini planiranih - dakle, završili bi na nuli.

Nama izgleda da svi žele skinuti odgovornost sa svojih leđa, tako su nas iz HTS-a uputili na Varaždinsku županiju(?), iz splitskog poglavarstva na Ured gradonačelnika, a od tamo pak na glasnogovornicu čiji sastanci po potrebi znaju potrajati.

Jedini raspoložen za kakav - takav razgovor bio je glavni akter Radimir Čačić.

"Razumijem da vas zanima to što pokušavate izvući, ali iskreno, mene ne zanima. Poslovni ugovori za nas su svetinja i dogovori se moraju poštovati. Ja kao čelni čovjek HTS-a bio sam potpuno precizan u svojim izjavama i ne odustajem od svog stava, koji glasi da s ljudima koji ne poštuju dogovore više nećemo surađivati." - za Index je kazao Radimir Čačić.

Podsjetimo, varaždinski župan je u "Ispovjedaonici" Slobodne Dalmacije ipak bio malo konkretniji, te je zaprijetio da u Splitu više nikada neće biti velikih teniskih natjecanja. Tu je izjavu i dodatno izbrusio navodeći ime Zvonimira Puljića i njegovih "sluga" kao glavne krivce za tu odluku.

Tako je sport, kao prvi znak prepoznatljivosti Hrvatske u svijetu, još jednom pao pod noge političkih manipulatora. Noge koje se ne srame zgaziti uspjeh naših tenisača radi marketinškog prihoda ili malo većeg naslova u novinama.

D. R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara