Esport

Srbija i Makedonija među osnivačicama Europske esport federacije

Srbija i Makedonija među osnivačicama Europske esport federacije
FOTO: EPA-EFE

NAKON više sastanaka u Lausannei, Parizu i Berlinu, nacionalni esport savezi 12 europskih zemalja dogovorili su osnivanje Europske esport federacije, a među njima su Srbija i Makedonija. 

>Najpoznatiji gamer uvršten među 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu

Europska esport federacija trebala bi biti neovisno i neprofitabilno tijelo koje će moderirati razvoj europskog esporta, a trebala bi zaživjeti već ove godine. Predsjednik Njemačke esport federacije (ESBD) Hans Jagnow striktno je napomenuo kako nova federacija neće biti regulatorno tijelo, nego partner u moderiranju. Neki od ciljeva su definiranje esporta i razvoj strukture koja će biti model za međunarodna natjecanja.

Zemlje potpisnice Berlinske deklaracije kojom je dogovoreno osnivanje Europske esport federacije su uz Srbiju i Makedoniju još i Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgija, Njemačka, Austrija, Rusija, Švedska, Turska i Ukrajina. Kako hrvatska nema nacionalni esport savez tako nije imala predstavnika na ranije spomenutim sastancima.

Na pitanje o tome hoće li Europska esport federacija biti dio ili suradnik Internacionalne esport federacije (IeSF), Jagnow je odgovorio kako zasad u tome ne vide nikakve benefite za europsku scenu, ali da u budućnosti ništa nije isključeno. Sljedeći korak pri osnivanju je sastanak zemalja osnivačica u švicarskoj Lausannei 28. svibnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara