Srebrić kao da ništa nije bilo: Nema potrebe za prijelaznom vladom u HNS-u

Foto: Drago Sopta/Cropix

AFERE u hrvatskom nogometu bile su tema HTV-ove emisije Otvoreno. Dario Šimić, predsjednik Nogometnog sindikata ustvrdio je da nakon svega Zdravko Mamić, Vlatko Marković i Zorislav Srebrić moraju podnijeti ostavku.

"Kao predsjednik Udruge nogometaša se već nekoliko mjeseci borimo za interese nogometaša koji su u teškoj situaciji. Kao predsjednik dajem podršku Malešu. Mamićeve izjave ne možemo opravdati i to su jednim dijelom prijetnje protiv Maleša. Nažalost, smatram da ostavke trebaju podnijeti Mamić, Srebrić i Marković."

"Nisam siguran da će uistinu dati ostavke iako je to jedino ispravno u ovoj situaciji. Nogometaši su dio priče i njima je interesu da sve bude pošteno. Najviše h je zaboljelo što se Savez prema njima odnosi kao prema maćeha. Uvijek se gledao interes klubova, a tek onda igrača. Ove godine je na arbitraži oko 150 igrača."

"Pozdravljam ideju da Zvonimir Boban bude predsjednik HNS-a. Treba nam jak čovjek."

Srebrić: Nema potrebe inzistirati na prijelaznoj vladi HNS-a

Zorislav Srebrić, tajnik HNS-a tvrdi da će se sve napraviti da se stvari raščiste.

"Pozvao bih gospodina Jovanovića da dođe i upozna prilike. Sve mjere koje idu u cilju poboljšanja su aktualne i sve mjere koje razdvajaju politiku od sporta. Treba tražiti nove puteve."

"Obavijestili smo nadležna tijela Uefe i Fife. Savez je korake poduzeo kroz odluke Izvršno odbora. Na skupštini će tražiti će se rješenje ove situacije i eliminacija uzročnika."

"Nemamo papir da Pero Vićan ima kaznenu prijavu. Ako ona egzistira, mi ćemo je pribaviti. Što se tiče inspekcije u Savezu, nemamo se čega bojati. Neka pogledaju dokumente."

"Postoji predsjednik i Izvršni odbor i Skupština. Boban je izvanredna ličnost koju smo pokušali nagovoriti da se uključi i nadam se da će uroditi plodom."

"Maleš i Mamić su predsjednici klubova. S jednim surađujemo duže, a s drugim kraće. Kontakti s Malešom su bili na zadovoljavajućoj razini."

"Prijelazna vlada? Nema potreba inzistirati na tome, svako treba odlučiti za sebe.

U emisiji je gostovao i novinar Orlando Rivetti.

"Tko je taj koji određuje kontrolore? Ante Kulušić, saborski zastupnik. Iz sporta treba maknuti političare, župane i gradonačelnike jer je to samo izvor mita i korupcije. Ostavke treba podnijeti cijeli Izvršni odbor, ne samo Mamić i Marković. Širić i Djedović su u pritvoru i ako propjevaju bit će zanimljivo."

Vrsaljko: Ovo je rat poslije rata

Svemir Vrsaljko, zapovjednik Poskoka, prvi je čovjek kojem se Hrvoje Maleš obratio nakon što je u Hrvatskom nogometnom savezu dobio smjernice za "pošteno suđenje":

"Stanje sigurnosti Hrvoja Maleša nije alarmantno, isto je kao i prije godinu dana. Hrabrog i odlučnog čovjeka ni za jedno djelo ne treba biti strah. Ova događanja su pokazatelj moralno-mentalno-duhovnog stanja nacije. Živimo u vremenu naknadne pameti, ali bilo je hrabrih ljudi kada je trebalo braniti ovu državu. Ovo je rat poslije rata.

Maleš je u nekoliko svojih izjava tražio poštenje i čestiti pristup i ništa više, to vam jamčim. Zainteresiran sam kao navijač i građanin ove države da stvari sjednu na svoje mjesto. Šalju se neke poruke koje su vrlo upitne, i mogu biti opasne. Da, mislim na izjave Zdravka Mamića. Kad čovjek predstavlja neku instituciju od njega se očekuje nešto više. Krajnje je vrijeme da se neke stvari u nogometu srede.", kazao je Vrsaljko.

Brleković: Najmanje što mora učiniti nova hrvatska Vlada jest poslati inspekciju u Rusanovu

Ivan Brleković, nesuđeni prvi pravnik HNS-a, oštro je kritizirao uskoro bivšeg ministra Uprave Davorina Mlakara:

"Što se tiče intervencije budućeg ministra sporta Jovanovića, ona je opravdana. Država se nema pravo miješati u to hoće li izbornik biti Bilić ili Štimac, ali ona mora se umiješati u ovakvim slučajevima, kad je riječ o kriminalu najgore vrste. Ministarstvo uprave i ministar Davorin Mlakar u ladicama sramno drže pravorijek skupštine za izbore predsjednika Saveza. Predlažem da se pošalje inspekcija sporta u HNS, i da se provjere legitimitet Skupštine. To što je Skupština sazvana za 21. prosinca je lukavo smišljeni pokušaj da se sazove tzv. redovno zasjedanje. Ovo je smiješno, sazvati bi se trebala Ustavotvorna skupština, s ljudima koji će dokazati da nisu pod kaznenim postupkom. Najmanje što će učiniti nova Vlada jest poslati inspekciju u Rusanovu."

"Maleš je ovim potezom napravio veliku uslugu Hajduku, više se nijedan sudac neće usuditi doći u Split i onako bezočno pokrasti Hajduk kao u gradskom derbiju sa Splitom, poručio je Brleković, koji je predložio i tri koraka za spas hrvatskog nogometa:

"Obračunati se s korupcijom, stvoriti mir nogometnoj reprezentaciji da bude što bolja na Euru te stvoriti uvjete izborniku da zove najbolje i da najbolje igraju. Temeljna zadaća nove Vlade morala bi biti da osigura poštene izbore unutar cijele nogometne organizacije", dodao je.

Kontrolor suđenja Dragutin Karlo Poljak suce je ocjenjivao na jednoj utakmici u posljednjih godinu i pol dana:

"Nije ovo prvi put, i prije se o tome govorilo. Još 1993. mi je predsjednik jednog kluba nudio novce, smatrao sam da je to nečasna radnja, prijavio sam ga i u nastavku karijere mi se to vratilo. Na prvoj sjednici sam rekao da me nitko iz klubova zove. Tražio sam prije 15 godina da se iz nogometa maknu ministri, župani i slični, pa me tadašnji predsjednik HNS-a Nadan Vidošević suspendirao na dva mjeseca. Preporučujem budućem ministru da bude pažljiv u vezi izjava o HNS-u, Uefa ima sva saznanja i ako ne bude sve išlo u dobrom smjeru prijeti nam izbacivanje reprezentacije s Eura", pokušao je posijati paniku Poljak, koji nije imao komentara o izjavi Zdravka Mamića kako "oni koji postupe kao Maleš završe...":

"Moj posao su suci, sudaca je previše na listama, ne mogu suditi adekvatan broj utakmica i onda ne mogu pokazati svoju kvalitetu. Suci koji su u godinama također su potencijalna opasnost, kakvih ima i na listama kontrolora."

Alač: Reprezentacija fasada, ostalo šaka jada

Situaciju u HNS-u je komentirao i novinar Indexa Zvonimir Alač.

"Na Indexu smo pisali o velikoj talijanskoj aferi namještanja utakmica Moggiopoli, ali uspoređujući je s našim "Širkanopolijem", jasno smo rekli da su talijanske namještaljke dječja igra. Dok je tamo Lucianu Moggiju, direktoru Juventusa i glavnom akteru afere, dokazano telefonsko delegiranje sudaca za utakmice njegovog kluba, u Hrvatskoj su izvorište korupcije dva visoka dužnosnika nogometnog saveza, štoviše, sudačke organizacije. Oni su od predsjednika jednog od najvećih klubova tražili iznos po unaprijed utvrđenoj tarifi, za kako oni kažu, pošteno suđenje."

O potrebni intervencije države u ovom slučaju, bez obzira na cijenu Alač je rekao:

"Država ne bi smjela previše oklijevati i morala bi krenuti u raščišćavanje katastrofe u hrvatskom nogometu, bez puno obzira i taktičnosti. Poznato je da Fifa na svaku državnu intervenciju u savez reagira promptnim izbacivanjem klubova i reprezentacije iz međunarodnih natjecanja, ali ja sam i za to rješenje, pa makar i po cijenu izbacivanja reprezentacije s Eura, jer ta reprezentacija je samo blještava fasada. Sve ostalo u našem nogometu je  - šaka jada."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara