Srebro i suze: Tia Hellebaut "otela" Blanki zlatnu medalju!

BLANKA VLAŠIĆ osvojila je srebrnu medalju u skoku u vis, našu petu na Igrama u Pekingu, s preskočenih 205 cm. Zlatna je Belgijanka Tia Hellebaut koja je također preskočila 205, ali je za razliku od Blanke, to učinila iz prvog pokušaja. Po prvi puta Blanka je naišla na konkurenciju u visinama, i nije uspjela ostati jaka.

> Blanka ostala u sjeni utrke života hrabre petobojke

> Strani mediji: Hellebaut šokirala svijet i prekinula nevjerojatan niz Blanke Vlašić

Belgijanka koja je u Peking stigla u strašnoj formi skokovima preko 203 i 205 najavila je veliki rezultat. Bili su to nebeski skokovi, pogotovo ovaj preko 203, činilo se da Hellebaut u nogama ima visinu od najmanje 208 cm. A 205 cm njezin je novi osobni rekord, kao i nacionalni rekord Belgije. Pokazala je da je hrabra, nije lako skočiti najbolji rezultat u karijeri na najvažnijem natjecanju, u utakmici života. Pokazala je menatlnu snagu koju Blanka ipak nije imala...

Bitka se vodila na 207 cm, Hellebaut je rušila dva puta baš kao i Blanka. I Belgijanka je odlučila taktizirati. Posljednji je pokušaj ostavila za veću visinu, a Blanki je stavila golem pritisak na ramena. Trebao joj je njezin osobni rekord, 207 cm koje je odradila lani u Stockholmu. nije uspjela. I potekla je suza...

Blanka je bila neprikosnovena vladarica ženskog visa tijekom cijele godine. Bila je jedini stanovnik visinama iznad 2 metra, ostvarila je 34 pobjede zaredom. No, u Pekingu je podbacila, i sama će to priznati. Srebro je sjajan rezultat, ali Blanka priznaje da je pucala na zlato. Nije uspjela doći do svoje 35. pobjede i nizu, kiksala je baš u Pekingu, tamo gdje je sigurno najviše željela osvojiti prvo mjesto. Da stvar bude teža, Hellebaut je po vokaciji petobojka, koja je od sedmoboja odustala zbog ozljede ramena...

Blanka Vlašić u finalu nije kiksala niti jednom do 205 cm i jedina je uspjela u svakom skoku preskočiti zadanu visinu. Išla je lagano preko 185, 189, 193, 196, 199, 201 i 203. Potom je došao skok na 205 gdje je Blanka u prvom pokušaju rušila, ali je već u drugom otišla preko te visine.

Blanka nije bila ni blizu rekorda karijere i Hellebaut je zaslužila zlatnu medalju. Belgijanka je, inače, rušila po jednom visinu na 199, 201 i 203. Do brončane medalje je došla Ruskinja Ana Čičerova koja je preskočila 2.03.

Treća (ne)sreća

U Sydneyu je bila klinka, imala je svega 16 godina, a u Ateni nije bila ona prava. U Peking teško da je mogča doći spremnija. Svjetska prvakinja iz Osake, svjetska dvoranska prvakinja iz Valencije, 31. put za redom išla je preko magične visine preko dva metra.

Imala  preskočenih 207 cm na mitingu u Stockholmu; samo Stefka Kostadinova ima više, aktualni svjetski rekord (209) iz Rima 1987. godine koji je Blanka pokušala rušiti 12 puta, uz 36 pokušaja. U Peking je stigla s 34 pobjede u nizu, stigla je ono što je mislila da joj pripada. "Sve manje od zlatne medalje zvuči kao psovka", rekao je njezin otac Joško Vlašić dan uoči velikiog finala. I rekao je golu istinu, utemeljenu na rezultatskim pokazateljima koji su nalagali da Blanki trenutno nema ravne u svijetu.

Kako su se samo prevarili! Najopasnije su konkurentice trebale biti Ruskinje: Ana Čičerova i Jelena Slesarenko, vlasnica olimpijskog rekorda od 206 cm iz Atene. Slesarenko se oprostila na 203, Čičerova je došla do bronce nakon tri rušenja na 205, i nitko nije uspio preživjeti eksploziju simpatične sedmobojke.

Popis finalistica

A skupina: 10. Tia Hellebaut (Bel), 11. Ariane Friedrich (Njem), 12. Vita Palamar (Šve), 13. Svjetlana Školina (Rus), 14. Ana Čičerova (Rus), 15. Romana Dubnova (Češ)

B skupina: 1. Marina Aitova (Kaz), 2. Beitia Ruth (Špa), 3. Vita Stjopina (Ukr), 4. Antonietta de Martino (Ita), 5. Iva Strakova (Češ), 6. Chaunte Howard (SAD), 7. Blanka Vlašić (Hrv), 8. Emma Green (Šve), 9. Jelena Slesarenko (Rus)

Tijek finala:

Blanka Vlašić za zagrijavanje je krenula s visinom od 185 cm. Ariane Friedrich bez problema je odradila istu visinu. Na zaletištu je Ana Čičerova, nije imala problema s visinom od 185.

Blanka i drugi skok od 189 cm odrađuje bez ikakvih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći skok dvostruke svjetske prvakinje Blanke Vlašić će biti nešto kasnije nego što je rasporedom predviđeno jer je češka skakačica Romana Dubnova teško ozlijedila zglob prilikom zaleta za skok.

Visinu 1.93 Blanka "prebacuje" kao i prethodne dvije. Elegantno i rutinski, a kao i kod prethodna dva uspješna pokušaja, opet je pri skoku bila nekoliko centimetara iznad letvice. Blanka izgleda vrlo mirno i koncentirano. Vita Palamar rušila je 193.

Blanka ide na 196 cm, kreću prva uzbuđenja i prave visine. Bez ikakvih problema, naša visačica preskočila je letvicu barem za pet centimetara.

Jelena Slesarenko imala je problema na 193 cm prvi put, ali uspjela je visinu preskočiti iz drugog pokušaja. Ariane Friedrich propustila je 189, i bez problema odradila 193 i 196 cm.

Ide Blanka na 199 cm, visinu su prije nje rušile Vita Palamar i Beitia Ruth... Izvrsno, Blanka je za sada jedina sa 199! Dovoljno govori reakcija njezinog trenera Bojan Marinovića koji je rukama pokazao Blanki nakon skoka koliko je nadskočila letvicu.. Blanka je jedina od osam preostalih u utrci preskočila 199 cm iz prvog pokušaja!

Vita Palamar ide iz drugog pokušaja preko 199 cm. Nakon nje, iz drugog pokušaja ide i Jelena Slesarenko koja je letvicu rušila već na 193, ali i na svim ostalim visinama. Tia Hellebaut otišla je preko 199 cm iz druge, vidi se da ima visinu od preko dva metra u nogama...

Ariane Friedrich i Beitia Ruth ispale su iz natjecanja nakon trećeg rušenja letvice na 199. No, Ana Čičerova ide kada je najpotrebnije i preskače 199 cm iz trećeg pokušaja. Emma Green također se oprostila na 199 cm.

Blanka je ponovo na zaletištu, ide na 201 cm. Nije to bio uvjerljiv skok, bilo je kontakta i letvica se tresla, ali ostala je na svom mjestu. Blanki se smiješi olimpijska medalja. Vita Palamar rušila je prvi put na 201, ne uspijeva ni drugi put.

Chaunte Howard oprostila se na 201, ali Tia Hellebaut odradila je odličan skok na 201, preskočila je barem 208, i to iz prve...

Oprostila se i Vita Palamar, na 201.

I letvica ide na 203, Blanka je na zaletištu... I ide, ide preko 203! Besprijekoran skok, taman koliko treba, bez prevelike potrošnje...

Ide i Ana Čičerova, odličan skok preko 203. Ruskinja je izjednačila osobni rekord, u Peking je očigledno došla po velike stvari... 

Slesarenko je na redu, ruši na 203. Prvi put... Ruši i Hellebaut, mora ići na ponavljanje. Opet je Slesarenko na redu i ruši 203 i drugi put. Nema visinu.. Ide i Hellebaut, i to kako! Odličan skok preko 203! Slesarenko se oprostila, ruši treći put i Blanka  sigurno ima medalju. Ostale su Čičerova, Hellebaut i Vlašić...

Blanka prva  ide na 205 cm... I prvi puta ruši letvicu u finalu, Zapela je leđima, ići će na ponavljanje. Ali visoko preko 205 ide Hellebaut, kakav skok Belgijanke, koja je popravila svoj osobni rekord.

Blanka ide preko 205, drugi pokušaj bio je besprijekoran... Imamo sigurno srebro, Ana Čičerova rušila je na 205 cm tri puta.. Ostale su samo Vlašić i Hellebaut.

Ide Blanka na 207, traži podršku publike. Ima 207 s mitinga u Stockholmu prošle godine, ali ne ide iz prve u Pekingu. Vidjet ćemo što može Hellebaut. I ne može iz prve na 207 cm. Ne može niti iz druge, Tia Hellebaut odlučila je propustiti na 207 cm i stavlja dodatan presing na ramena naše visašice..

I Blanka ruši na 207 treći put, uzela je srebrnu medalju...

Dea Redžić
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara