Srpski agent ključ velike istrage u Belgiji zbog koje je Leko na ispitivanju

Srpski agent ključ velike istrage u Belgiji zbog koje je Leko na ispitivanju
Foto: Epa

VELIKI skandal trese belgijski nogomet, a u centru njega se nalazi Club Brugge za koji igraju i trojica Hrvata, Matej Mitrović, Karlo Letica i Ivan Tomečak, a na čijoj klupi sjedi Ivan Leko.

> Hrvatski trener prvaka Belgije priveden u istrazi o namještanju i pranju novca

> Presjednik Club Bruggea: Leko nije kriv, transferi Letice i Tomečaka su čisti

Zbog optužbe u namještanje utakmica danas je priveden Ivan Leko, istraga je još uvijek u tijeku, a Tužiteljstvo je otvorilo dosje o pranju novca te istragu usmjerilo prvenstveno na agente igrača, Mogija Bayata i Dejana Veljkovića. Još nije potvrđeno je li Leko ispitan u svojstvu svjedoka ili privedenog.

''Ljudi iz policije su jutros bili u prostorijama našeg kluba te su zatražili od nas da surađujemo u vezi slučaja uz dva menadžera, Mogija Bayata i Dejana Veljkovića'', rekao je predsjednik Club Bruggea Bart Verhaeghe za belgijski De Tijd pa nastavio:

''Naravno da ćemo surađivati. Pozitivni smo glede cijele situacije. Istražitelji su htjeli pregledati ugovore i mi smo ih odmah dali. To će pokazati da smo potpuno čisti. Mogu reći da ćemo štiti Ivana Leku jer znamo da on nije ništa kriv.''

Kao posrednik, Bayat je sudjelovao u transferima Anthonyja Limbombe i Kaveha Rezaeija, dok je Veljković bio uključen u transfere Karla Letice, Matsa Ritsa i Ivana Tomečaka. 

''S tim transferima je sve bilo u redu. Također, čvrsto stojim iza našeg trenera Ivana Leke, koji je priveden na ispitivanje. Ja znam da on nije napravio ništa loše'', zaključio je Verhaeghe.

U čitavoj ovoj priči izgleda da najvažniju ulogu ima Veljković. Srpski menadžer snažno je povezan s Lekom, bio je posrednik prilikom njegovog transfera u Lokeren, a upravo je Veljković hrvatskom treneru sredio prvi trenerski angažman na klupi OH Leuvena.

Belgijci Veljkovića predstavljaju kao čovjeka iza kojeg je puno poslova s transferima igrača i trenera, a Leko nije jedino poznato ime s ovih prostora koje se s njim povezuje. Tu se tako, između ostalih, navode i Karlo Letica, Ivan Tomečak, Mario Carević te još niz nogometnih lica s ovih prostora.

O Veljkoviću, kažu nam kolege iz Srbije, jako se malo toga zna. Sve je obavijeno nekim velom tajne. Prije desetak godina bio je uhićen, no vrlo brzo je pušten na slobodu i od tog slučaja nije bilo ništa.

''Nemoj me citirati, ali Veljković u Srbiji nema reputaciju nekakvog kriminalca, kakvu imaju neki drugi ovdašnji menadžeri. Prema vani odaje dojam sasvim korektnog čovjeka, ali jako pazi da drži distancu, tako da je svašta moguće. Već dugo je u Belgiji i nema puno novinara koji s njim održavaju kontakte. Kolega iz Belgije mi je javio da je policija pronašla novac ne kod Veljkovića, već u jednoj kući gdje stalno dolazi. Navodno je riječ o 800 tisuća eura, a neki srpski mediji su objavili da je u Beogradu i u Nišu policija pretresla šest lokacija na kojima se navodno pokušao oprati taj novac'', kazao nam je kolega iz Srbije, pa je otkrio i još nekoliko zanimljivih detalja iz Veljkoviće menadžerske karijere.

''Još 1995. vodio je karijeru Zvonka Milojevića. Kako je Zvonko imao stravičnu prometnu nesreću nakon koje je završio u kolicima, Veljković mu je puno pomogao. Baš je se ponio kao čovjek. Skupljao je novac samo da mu pomogne. Belgijski kolega mi kaže da je Veljković svog igrača Ivana Obradovića ubacio u reprezentaciju kad je Muslim bio izbornik, Jasno, i Muslim je njegov trener i njemu je bez problema mogao gurati svoje igrače, one za koje se znalo da neće puno igrati.''

Veljković se kao mladić tijekom devedesetih također pokušao baviti nogometom, no osim avanturice u SC Eendracht Aalstu, kao igrač nije napravio ništa značanije. Ipak, u tom klubu je upoznao Gillesa De Bildea, kasnije igrača Anderlechta, PSV-a i Aston Ville, a to prijateljstvo kasnije mu je otvorilo mnoga vrata u menadžerskoj karijeri.

Veljković je bio posrednik Milanu Jovanoviću, bivšem igraču Standarda, koji je u to vrijeme bio član Liverpoola. Kako se na Anfieldu Jovanović i nije baš naigrao, Veljković ga je odveo u Anderlecht, a preko noći je idol navijača kluba iz Liegea (za koji je igrao četiri godine) postao izdajica.

No, Veljković nema samo jake veze u Belgiji. Mreža njegovih poslova prešla je granice Jupiler lige i posebno snažan pečat ostavio je u Laziju gdje je doveo čak trojicu igrača iz Belgije, Stefana Milinkovića-Savića iz Genka te Jordana Lukakua i Adama Marušića iz Oosteneda. Veljković puno ''trguje'' i u Rusiji, pa je tako bio posrednik u transferima Hannija iz Anderlechta u Spartak, Boussoufa iz Anderlechta u Anži, Joaoa Carlosa iz Genka isto u  Anži te Legeara iz Anderlechta u Terek Grozni.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara