Srpski Telegraf: Je li Modrić najbolji i što bi bilo da ga Srbin nije spasio?

Srpski Telegraf: Je li Modrić najbolji i što bi bilo da ga Srbin nije spasio?
Foto: EPA

LUKA MODRIĆ osvojio je Zlatnu loptu, nagradu za najboljeg nogometaša svijeta, a Telegraf u svojoj analizi poručuje kako "kapetan hrvatske reprezentacije ne bi bio proglašen najboljim da ga nije spasio Srbin".

Ovdje se pod "Srbin" misli na Danijela Subašića, hrvatskog vratara rođenog u Zadru. Majka Danijela Subašića Boja je iz Raštevića, a otac Jovo iz Zagrada. Upravo zbog imena oca, umirovljenog pekara pravoslavne vjeroispovijesti, srpski mediji Subašića već godinama nazivaju Srbinom, iako je on nekoliko puta poručio da je Hrvat i da je sve što je radio u reprezentaciji radio za hrvatski narod. Zbog povezivanja sa srpstvom je prije desetak godina Subašić čak imao i problema s ocem svoje supruge.

Srpski mediji su tijekom Svjetskog prvenstva pisali kako je Hrvatska na krilima Srbina stigla do finala, a sada Telegraf nastavlja u istom tonu nakon što je Modrić proglašen najboljim.

"Realno, za sve ove nagrade Modrić na neki način može zahvaliti srpskom vrataru Danijelu Subašiću. Zahvaljujući njemu je nakon Modrićevog promašenog penala u 114. minuti Hrvatska iz penal serije protiv Danske izašla kao pobjednik. Da nije bilo Subašića, Modrić bi možda bio i među omraženim igračima", piše novinar srpskog Telegrafa.

Ipak, priznaje da je Modrić vrhunski igrač.

"Na tri utakmice je proglašen igračem utakmice. Zasluženo. Riječ je o jednom od najboljih veznjaka svijeta, možda i najboljem. Vodio je Hrvatsku do finala i zasluženo ranije dobio FIFA-inu i UEFA-inu nagradu."

Međutim, te dvije nagrade se dodjeljuju za sezonu, a Zlatna lopta za nastupe u kalendarskoj godini.

"I Modrić i Antoine Griezmann su imali sjajnu 2018. godinu, a Zlatna lopta se dobiva za postignuća u kalendarskoj godini. Griezmann je prvi nakon više od 30 godina uspio zabiti i u finalu Europa lige i u finalu Svjetskog prvenstva. U Rusiji je sudjelovao u postizanju šest golova kasnijih prvaka."

Uspoređujući statističke brojke Telegraf zaključuje da su one na strani Francuza i kako ne bi bilo nezasluženo da je on osvojio Zlatnu loptu.

"Ne može se reći da je Modrić nezasluženo dobio Zlatnu loptu. Nije. Ali, je li ipak Griezmann ovu nagradu zaslužio više?"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara