STATISTIČKA ANALIZA Santos večeras mora zatvoriti Payeta i Evru

STATISTIČKA ANALIZA Santos večeras mora zatvoriti Payeta i Evru

Foto: Getty Images / Guliver image

UOČI završnog dvoboja u Parizu (21 sat), pozabavit ćemo se statistikom dvaju finalista ovog Europskog prvenstva, Francuske i Portugala.

Unatoč činjenici da su u knockout fazi igrali prilično defenzivan nogomet, Portugal je u vrhu kada su u pitanju udarci na gol. Momčad Fernanda Santosa po susretu je uputila 19 pokušaja prema golu protivnika, dok je Francuska ukupno na petom mjestu, sa 17 udaraca na vrata. Što se tiče posjeda lopte, Francuzi su nešto bolji. Ukupno su loptu držali 54 posto vremena u svom posjedu, s čime zauzimaju peto mjesto, dok su Portugalci s 53 posto na sedmom mjestu. Kada govorimo o postotku preciznih dodavanja, Francuzi su također peti sa 84.5 posto, dok je Portugal sedmi s 83.8 posto.

Francuzi bolji u zračnim duelima

Jedina kategorija u kojoj su Tricolori izrazito nadmoćni jest broj osvojenih zračnih duela. Naime, domaćini su po susretu imali čak 21 osvojeni duel, i zauzimaju treće mjesto iza Hrvatske i Engleske, dok su Portugalci na 18. mjestu sa 14.7 uspješnih zračnih duela. Ukupno govoreći o ocjenama pojedinaca tijekom šest susreta, Francuzi su daleko na prvom mjestu, s prosječnom ocjenom 7.16. Portugalci su na sedmom mjestu sa 6.89, iza Njemačke, Belgije, Poljske, Hrvatske i Walesa. Interesantno je vidjeti i koliko su reprezentacije dozvolile protivnicima udaraca prema svom golu. U toj kategoriji Portugalci su na visokom četvrtom mjestu. Francuzi su tek nešto lošiji na šestom.

Tricolori najopasniji iz prekida, Portugalci sjajni na bokovima

Vrlo je zanimljivo vidjeti na koji su način dva finalista zabili svoje golove. Prisjetimo se, Francuska je postigla 13 na ovom Europskom prvenstvu, a Portugal osam. Od 13 pogodaka Tricolora, svega njih 7 stiglo je otvorene igre, jedan su zabili iz kontranapada, a čak pet iz prekida. Četiri iz slobodnih udaraca, a jedan iz jedanaesterca. S druge strane Portugalci su postigli pet golova iz otvorene igre, jedan iz kontranapada i svega dva iz prekida. Njihov stil igre vrlo je prepoznatljiv jer su vodeći na ljestvici po broju ubačaja s krila, čak 30 po susretu, dok su Francuzi sedmi. Ni jedni ni drugi nisu forsirali duge lopte ili lopte u prostor, dok su po broju kratkih dodavanja vrlo podjednaki.

Santos mora zatvoriti lijevu stranu Francuske


Gledajući statistiku možemo otkriti odakle dolazi najveća opasnost iz redova dvije momčadi. Primjerice, Francuzi su 37 posto svojih napada izveli preko lijevog krila, 30 posto preko sredine terena, a 33 posto preko desne strane, što nam govori da će Fernando Santos morati zatvoriti Payeta i Evru. S druge strane, Portugalci su 37 posto svojih napada izveli s lijeve strane, svega 26 iz sredine te 37 s desne, što potvrđuje podatak kako su najopasniji po bokovima gdje ordiniraju Cedric i Nani s jedne te Guerreiro i Ronaldo s druge. Istovremeno, zanimljivo je kako od svih reprezentacija ponajviše pucali s desne strane, čak 20 posto svih udaraca. Francuzi su pak 21 posto uputili s lijeve.

Pred golom nema pimplanja


Gledajući udaljenosti s kojih su uputili udarce, i Francuzi i Portugalci su njih svega tri posto uputili iz peterca, dok su najopasniji unutar i izvan šesnaesterca. Nadalje Tricolori i Portugalci su jedne od nekolicine reprezentacije koje su najmanje držale loptu u svojoj trećini terena. Francuzi su druga najbolja momčad koja držala loptu u sredini terena 58 posto ukupnog vremena posjeda, dok su u protivničkoj trećini terena najviše proveli Englezi i Španjolci. Portugalci su na petom mjestu, a Francuzi tek na desetom.Francuzi pojedinačno ispred Portugalaca


Okrenimo se sada pojedinačnoj statistici, gdje su Francuzi u priličnoj prednosti. Naime u TOP 10 najboljih igrača na Europskom prvenstvu, po prosječnim ocjenama, čak njih dvoje dolazi iz reprezentacije Francuske, Payet i Griezmann. Dva su Belgijanca, De Bruyne i Hazard, dva Velšanina Ramsey i Bale, Nijemac Toni Kroos te čak tri Hrvata - Perišić, Modrić i Srna. U najboljih dvadeset još su Giroud i Pogba,  dok je najbolji Portugalac Cristiano Ronaldo tek na 22. mjestu s ocjenom 7.37. Cedric je 24., Pepe 26. a Guerreiro 30.

Portugalski braniči u vrhu svih kategorija

Kada govorimo o broju upućenih udaraca na gol, onda je vodeći naravno Cristiano Ronaldo, koji je po susretu više od sedam puca pucao prema protivničkom vrataru. U TOP 10 nalazi se još Nani sa 3.5, dok je najbolji Francuz Antoine Griezmann četvrti sa četiri udarca u vrata. Vodeći u broju osvojenih zračnih duela među igračima Francuske i Portugala je Olivier Giroud s njih 4.6, dok je Pepe odmah iza njega s 4. U TOP 20 nalazi se još Evra. Po broju uspješnih uklizavanja, osmi na Euru je Cedric Soares, a isti je igrač debelo vodeći u kategoriji presječene lopte. U TOP 10 na šestom mjestu nalazi se i Pepe.

Payet i Sissoko predvode ofenzivne rubrike

Što se tiče ofenzivnih kategorija, onda su tu Francuzi daleko bolji. Naime, Dmitri Payet je drugi najbolji igrač kontinentalne smotre po broju ključnih dodavanja. U kategoriji driblinga, u TOP 20 također se nalaze dva francuska igrača, Payet i Moussa Sissoko. William Carvalho pak jedanaesti je najbolji na Euru kada je riječ o broju dodavanja po susretu. Ima ih čak 70. Carvalho i Pepe još su u TOP 30, što znači da portugalski stoperski par voli držati loptu u nogama. Interesantno, Francuza nema gotovo nigdje. Paul Pogba tek je na 38. mjestu

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara